Naglasci iz papine propovijedi na riječkoj Delti

PAPA je u tijeku današnje propovijedi na duhovskom euharistijskom slavlju na riječkoj Delti pozvao je okupljene da u vrijeme kada je ljudsko društvo "dramatično rascjepkano i nezadovoljno" ostanu "narod nade", koji vjeruje u Riječ Božju.

"Budite narod nade! Budite narod koji moli. Budite narod koji vjeruje u Riječ, koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu", poručio je papa Ivan Pavao II. u propovijedi, koju je mnoštvo vjernika često prekidalo pljescima odobravanja.

Govoreći o obitelji, koja je i središnja tema njegova pastoralnog putovanja u Hrvatsku, Papa je istaknuo da današnja obitelj "traži povlaštenu pozornost i jasne mjere, koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost".

Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti, rekao je, dodavši da se ne smije zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su - na primjer - skrb za bolesnike i starije osobe, način kako spriječiti širenje kriminala i zloporabe droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveti je Otac kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga istaknuo "odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece", u kojoj, kako je rekao uz roditelje trebaju pomoći i odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.

Podsjetivši kako se u Rijeci slavi sv. Vid, kojeg su roditelji odgojili da očuva svoju vjernost Kristu, Papa je okupljenima poručio da "pomažu svojoj djeci da idu u susret Isusu, kako bi ga bolje upoznala i slijedila posred kušnji kojima su izložena na putu, što vodi k pravoj radosti".

U propovijedi je podsjetio i na program hrvatskih biskupa iz Nina od prije nekoliko godina u kojem stoji da "hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu".

"Da bi se to moglo ostvarivati, vrlo je važno poštivati svetost blagdanskoga dana, što članovima obitelji omogućuje da se ponovno nađu zajedno i da Bogu zajedno iskažu dužno štovanje", istaknuo je Papa u propovijedi na Duhove, u Rijeci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara