Nagli preokret: Iran spreman na razmjenu urana

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pristao je da Iran zaključi ugovor o razmjeni urana sa svjetskim nuklearnim silama. Ahmadinedžad nije kazao o kojim je zemljama riječ, ali se pretpostavlja da bi to mogle biti Rusija i Kina, prenosi Associated Press. Iran će svoj niskoobrađeni uran razmjenjivati za visokoobrađeni, koji će se koristiti kao gorivo u nuklearnim reaktorima.

Iranski predsjednik je obećao da će potpis ugovora jamčiti njegovu punu i valjanu provedbu. Ahmadinedžad je rekao da bi se gorivo dobiveno na taj način koristilo u glavnom iranskom istraživačkom reaktoru i dodao je da su ostvareni novi pomaci nakon pozitivnih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington sumnjičav

Ahmadinedžad je kazao da postoje i sporazumi o razmjeni urana na iranskom tlu, ali da bi Iran isto tako mogao niskoobogaćeni uran izvoziti u inozemstvo radi daljnje prerade. "Ne protivimo se slanju našeg niskoobogaćenog urana u inozemstvo, jer želimo uspostaviti konstruktivnu suradnju, a nove količine niskoobogaćenog urana uvijek možemo proizvesti u Iranu", objasnio je.

Naime, na izjavu iranskog lidera oprezni su u Washingtonu. Pomoćnik američke državne tajnice P. J. Crowley izjavio je da bi Teheran, ukoliko prihvati ponudu UN-a, trebao obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara