Nagodba Uprave i sindikata Sljemena usuglašena, ali se pregovori nastavljaju

NAGODBA između Uprave Sljemena i Sindikata poljoprivrede, kojom se utvrđuju način i rokovi za podmirenje radničkih potraživanja, usuglašena je i njezine su odredbe prihvatljive za obje strane, ali sindikat i dalje odbija potpisati nagodbu dok se za njezino ostvarenje ne pronađe kvalitetan jamac.

"Ne uvjetujemo da garanciju na potpisano pruži Vlada, već to može biti bilo koja financijska institucija, osiguravajuće društvo, banka, Hrvatski fond za privatizaciju itd., netko tko će radnicima isplatiti potraživanja u slučaju da to poslodavac u dogovorenom roku ne učini", kazao je danas nakon razgovora u Vladinu uredu za socijalno partnertvo regionalni povjerenik sindikata Ivica Rogić.

Po tvrdnjama sindikata, pronalaženje takvog jamca ne bi trebao biti problem za tvrtku čija je imovina, prema njihovim saznanjima, tri puta veća od ukupnih dugova.

S druge pak strane, predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, kao posrednik u pregovorima, sumnja da je moguće pronaći takvog jamca jer je logično da "svaki jamac za to traži protujamstvo".

Po njegovom je mišljenju upitno može li se naći odgovarajući jamac za privatiziranu tvrtku s blokiranom žiro računom u visini 29 milijuna kuna, hipotekom nad imovinom u visini 35 milijuna kuna, s ukupnim obvezama prema vjerovnicima koje se procjenjuju na oko 140 milijuna kuna, od čega je 28 milijuna radničkih potraživanja, i čija su jedina neopterećena imovina strojevi i oprema knjigovodstvene, a ne tržišne vrijednosti od oko 50 milijuna kuna.

"Ipak, pokušat ću u što kraćem vremenu kontaktirati institucije koje Sljemenu mogu dati odgovarajuća jamstva i dogovoriti pod kojim uvjetima i na koji način je to moguće ostvariti", kazao je Begović nakon prvog kruga današnjih razgovora u Vladinu uredu.

Pregovori o nagodbi nastavljaju se danas poslijepodne, a sindikat očekuje da će se jamac za nagodbu pronaći jer će jedino pod tim uvjetom radnici, koji pred Vladom prosvjeduju već 14 dana i noći, napustiti Markov trg.

Za njih je potpisivanje nagodbe neprihvatljivo bez kvalitetnog jamstva, pa čak i pod cijenu stečajnog postupka koji bi uslijedio ako se ne počne ostvarivati nagodba, s kojom bi se trebalo usuglasiti i ostalih 200 vjerovnika.

Nagodbom je predviđeno da se radnicima u roku devet dana od potpisivanja isplati 3,5 zaostalih plaća i akontacija otpremnina.

Novac za to osigurao bi se prodajom robne marke, receptura i tehnologije u vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Preostali dio obveza prema radnicima i ostalim vjerovnicima naplatio bi se u roku od 100 dana prodajom ukupne imovine.

Otpremnina za radnike dogovorena je u visini 6.400 kuna za svaku godinu staža ostvarenu kod poslodavca, odnosno 8.000 kuna za svaku godinu radnog staža za invalide rada.

U slučaju neispunjenja nagodbe, poslodavac je prema zakonu dužan uputiti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, a ono što bi radnici dobili daleko je manje nego u skladu s nagodbom, kazao je Begović.

Podsjetio je da su već dva vjerovnika pokrenula postupak stečaja čije je prvo ročište zakazano za 14. lipnja, ali je prije toga pružena prilika poslodavcu i sindikatu da zajedno s ostalim vjerovnicima pokušaju postići nagodbu izvan sudske procedure.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara