Nagrada "Mate Ujević" dodijeljena Borisu Senkeru

Nagradu "Mate Ujević" Leksikografskog zavoda (LZ) "Miroslav Krleža" za najvrijednije originalno i cjelovito enciklopedičko ili leksikografsko djelo objavljeno u protekle dvije godine uručio je danas Borisu Senkeru za dvosvečanu "Bibliografiju kazališta u Hrvatskoj i BiH 1826.1945." glavni ravnatelj LZa Tomislav Ladan.

Nagrada "Mate Ujević" utemeljena je godine 1995., a nadnevak njezine dodjele izabran je prema izlasku Ujevićeve Hrvatske enciklopedije, kapitalnog djela hrvatske leksikografije, istaknuo je u pozdravnoj riječi ravnatelj LZ-a Vlaho Bogišić.

Predsjednik Odbora za nagradu, akademik Josip Bratulić upozorio je na važnost nagrađenog djela u kojemu je predstavljeno sve što se odnosi na kazalište - bibliografije tekstova, autori, predstave, redatelji, rasprave i članci.

Akademik Bratulić smatra da je nagrađeno djelo najcjelovitije djelo koje je o kazališnoj i dramskoj umjetnost ikad napisano na ovom području, te da je ono spomen na našu baštinu i prošlost iz kojih ćemo crpiti i spoznaje za budućnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Senker zahvalio je na nagradi, ističući da su za Bibliografiju jednako zaslužni svi njegovi suradnici. Podsjetio je da se građa za knjigu u Zavodu popisivala od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Leksikografu Trpimiru Macanu danas je uručeno posebno priznanje za 40 godina rada u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara