Nagrada stjepan Šulek Krešimiru Seletkoviću

U HRVATSKOM društvu skladatelja danas je dodijeljena jedanaesta nagrada "Stjepan Šulek" mladom hrvatskom skladatelju Krešimiru Seletkoviću za orkestralnu skladbu "Animo".

Djelo je mladi umjetnik skladao za Zagrebačku filharmoniju, a nastalo je od rujna 2002. do veljače 2003. Iste godine u travnju praizvedeno je u dvorani "Lisinski". Orkestrom Filharmonije koja je izvela nagrađenu skladbu ravnao je japanski dirigent Chiaro Iwamura.

Nagradu je uručio predsjednik Fonda "Stjepan Šulek" akademik Pavle Dešpalj, naglasivši kako se ona naizmjence dodjeljuje mladim i darovitim hrvatskim skladateljima i violinistima, a prvi put je dodijeljena 1993.

Na ovogodišnji natječaj javilo se šest skladatelja, a ocjenjivački sud jednoglasno je odlučio nagraditi Seletkovića.

Krešimir Seletković (1974) diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Davorina Kempfa 2002. Niže i srednje školovanje počeo je u Slavonskom Brodu, a završio u Zagrebu u školi Funkcionalne muzičke pedagogije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seletković je polazio brojne međunarodne tečajeve, bio je stipendist grada Zagreba, redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja i radi kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegove skladbe izvođene su u Hrvatskoj na Muzičkom bijenalu - Zagreb, na međunarodnim glazbenim tribinama u Opatiji i Puli, Osorskim glazbenim večerima, Danima hrvatske glazbe te na nekoliko svjetskih festivala.

Nagradu "Stjepan Šulek" za skladbe do sada su dobili Mladen Tarbuk, Dalibor Bukvić, Davor Bobić, Srećko Bradić i Tomislav Šaban.

Nagradu "Šulek" za izvedbu Šulekovih violinskih skladba do sada su dobili Marija Čepulić, Laura Vadjon, Mojca Ramušćak-Stetencu, Mirjam Pustički-Kunjko i Ivo Dropulić.

Prije svečanosti izaslanstvo Fonda položilo je vijenac na Šulekov grob na Mirogoju te je otkrivena spomen-ploča u Žerjavićevoj ulici 11, na kući u kojoj je živio i skladao istaknuti hrvatski glazbenik Stjepan Šulek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara