Nagrada Turner za suvremenu umjetnost pripala djelu o Bushu

MULTIMEDIJALNO djelo o putovanju u Teksas tragovima američkog predsjednika Georgea W. Busha dobilo je u ponedjeljak navečer u Londonu uglednu ali polemičku nagradu Turner za suvremenu umjetnost za 2004. godinu.

"Memory Bucket" autor Jeremy Deller (38) opisao je kao djelo "o Bushu, ali ne protiv Busha".

Film, bez komentara, predstavlja putovanje umjetnika po američkoj državi Teksas, posebice posjet gradu Wacu, gdje je 1993. policijska opsada zgrade koju je zauzela sekta završila smrću 80 osoba.

Kamera Jeremyja Dellera zaustavlja se i na omiljenom restoranu s hamburgerima američkog predsjednika, smještenu blizu njegova ranča.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelo završava prikazom milijuna šišmiša koji izlaze iz podruma uz zalazak sunca, zatamnjujući nebo.

Nagrada Turner, medijski najpraćenija manifestacija suvremene umjetnosti u V. Britaniji, dodjeljuje se umjetnicima mlađima od 50 godina koji rade u zemlji. Svake godine izaziva beskonačne javne rasprave o tome jesu li ili ne izložena djela umjetnička.

Nagrada je vrijedna 40.000 funti (60.000 eura). Izložba djela u galeriji Tate Britain obično doživljava veliki uspjeh u mjesecu koji prethodi njegovoj dodjeli.

Nagrada za 2003. pripala je Graysonu Perryju za niz keramičkih vaza klasična izgleda koje izbliza gledane predstavlju niz tema nasilja nad djecom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara