Nagrada za najbolje novinare iz područja komunikacija i informatike SAP Božo Težak

INFORMATIČKO novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. U tim medijima radi velik broj kvalitetnih urednika i novinara, no njihov status do današnjeg dana  nije do kraja riješen.

Štoviše, do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitog rada pojedinih informatičkih novinara i medija, pa se događalo da iznimno kvalitetna ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio utemeljenjem  nagrade SAP e-journalist prize koja je 2001. i 2002. godine dodijeljena novinarima koji su pisali o temi elektroničkog poslovanja i upravljanja.

 Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši vrijednost projekta pokrenulo je inicijativu za dodjeljivanje godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija SAP Božo Težak. SAP je tijekom dvogodišnje izvedbe projekta ustanovio kvalitetu koju Hrvatsko novinarsko društvo nije htjelo zanemariti.

Stoga su za nastavak tradicije odabrali partnera koji će zahvaljujući svojoj inovativnosti i stvarnom željom za implementacijom kvalitativnih promjena u evaluiranje rada medijskih stručnjaka dati izniman doprinos zajedničkom projektu.   

Božo Težak, prof. dr.

Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome  stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju.

Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji "Informatologia Yugoslavica" (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske.

Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama.  Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za  imenovanjem nagrade po njemu.

KATEGORIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAP Božo Težak dodjela nagrada za 2003. godinu podijeljena je u tri kategorije i posebnu nagradu.

Kategorije nagrada:

- Najbolji informatički tekst u tiskanom mediju
- Najbolji informatički tekst u internetskom mediju - Najbolji test informatičke opreme ili tehnologije
- Posebna nagrada - dodjeljuje se od strane Zbora informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva za IT novinara godine.
 
Nagrade su novčanog karaktera, a dodjeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju. Nagrade se dodjeljuju u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, koji sastavlja žiri.

Generalni sponzor je tvrtka SAP d.o.o. koja time nastavlja tradiciju koju su započeli tijekom 2001. godine kada je nagrada i inicirana. Pokrovitelji nagrada su Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor informatičkih novinara, a koordinator je gospodin Robert Gelo, informatički urednik i novinar.

Svečanost dodijele nagrada održat će se u Zagrebu početkom ožujka 2004.

PRIJAVE RADOVA
 
Prijave za nagradu SAP Božo Težak nagrade vrše se zaključno s 27. veljače 2004. godine na e-mail: press@mgpfruitcake.hr, fax: 01/ 375 66 40 ili adresu MGP Fruitcake, Prilaz Gjure Deželića 74, 10 000 Zagreb s napomenom za nagradu SAP Božo Težak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara