Najava svesindikalnog sabora u četvrtak, 27. veljače

PET SINDIKALNIH središnjica organizirat će u četvrtak, 27. veljače, svesindikalni sabor koji će odlučiti o raspisivanju referenduma o općem štrajku, ako ne uspiju pregovori o predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR).

Svesindikalni sabor održat će se u zagrebačkom klubu Tvornica, a nakon sabora, oko podneva, nekoliko tisuća sindikalnih povjerenika trebalo bi održati prosvjedni skup na Markovu trgu kako bi vlasti upoznali sa svojim zaključcima.

´Pripreme se privode kraju i sve je spremno za prvi svesindikalni sabor u povijesti Hrvatske´, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Na samom skupu u Tvornici sudjelovat će oko 1.600 povjerenika iz svih pet sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata izvan središnjica, dok će se zbog ograničenog prostora u Tvornici ispred toga kluba okupiti još oko 5.000 sindikalaca.

Slijedom sindikalnog sporazuma (od 7. veljače), sindikalni povjerenici odlučivat će o raspisivanju referenduma među članstvom o općem štrajku ne uspiju li pregovori oko predloženih zakonskih izmjena.

Očekuje se također da će sindikati donijeti odluku o proglašenju 2003. godine ´Godinom borbe za radničko dostojanstvo´ i pokrenuti inicijativu za raspisivanjem referenduma među hrvatskim građanima o smjeru hrvatske gospodarske i socijalne politike.

Čelnici sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata izvan središnjica nastoje se svesindikalnim saborom, referendumom i mogućim općim štrajkom suprotstaviti prijedlogu izmjena ZOR-a koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor.

Sindikati se protive predloženom skraćivanju otkaznih rokova, smanjenju otpremnina, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme te povećanju broja zaposlenih kod malih poslodavaca.

Nasuprot tvrdnjama Vlade i poslodavaca, sindikalci procjenjuju da predložene izmjene ZOR-a neće osigurati novo zapošljavanje, već samo olakšati otpuštanje radnika.

Sindikati organiziraju sabor i prosvjedni skup na Markovu trgu u vrijeme nastavaka sjednice Hrvatskog sabora, koji bi u prvom čitanju trebao raspravljati o izmjenama ZOR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara