Najavljena skupština udruge pomorskih kapetana sjevernog jadrana

NOVOOSNOVANA udruga pomorskih kapetana i časnika sjevernog Jadrana ´Kraljica mora´ održat će sutra svoju prvu svečanu skupštinu.


Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinstvo na kojoj je predstavljena ta udruga, riječ je o strukovnoj, dragovoljnoj, nestranačkoj i neprofitnoj udruzi, a njezin je cilj povezivanje ljudi na brodovima s onima čije je radno mjesto vezano uz kopno te o povezivanju zapovjednika brodova u mirovini.

Uz to, udruga će se baviti stručnim usavršavanjem članova, davanjem stručnih mišljenja i preporuka s područja pomorstva nadležnim tijelima, usklađivanjem nastavnih planova s međunarodnim standardima za osposobljavanje časnika palube trgovačke mornarice te će surađivati sa srodnim organizacijama u svijetu.

Član izvršnog odbora udruge Livio Peculić ustvrdio je da je pomorstvo u Hrvatskoj u lošem stanju, navodeći kako mladići nakon završetka školovanja moraju kadeturu obavljati na stranim brodovima u nedostatku onih pod hrvatskom zastavom. Profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci Dinko Zorović, također član izvršnog odbora udruge, primijetio je kako je velika konkurencija zapovjednika brodova u svijetu zbog mnoštva kapetana s područja istočne Europe te da svatko tko plovi doista vrijedi, navevši kako kompanije rado angažiraju hrvatske zapovjednike.

Udruga ´Kraljica mora´ ima za sada 50 članova te je treća udruga takvog tipa u Hrvatskoj nakon zadarske i splitske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara