Najavljeno osnivanje novog sindikata za grad Split

ZA 30 dana u Splitu će biti osnovan Novi sindikat, izvijestili su danas novinare dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, napomenuvši da će taj sindikat biti član HUS-a.

Po riječima dopredsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića Split je mrtav grad s više od 20 tisuća nezaposlenih, u stalnu radnom odnosu samo je 46 tisuća ljudi i u prosjeku svaki zaposleni hrani šestero ljudi. Zato je potreban nov način sindikalnog organiziranja koji je već utemljen u Zagrebu, a sada se utemeljuje i u Splitu.

Gotovo 40 posto zaposlenih nije sindikalno organizirano i nema nikakvu zaštitu jer se poslodavci na razne načine opiru sindikalnom organiziranju, a uglavnom je riječ, kazao je Matijašević, o zaposlenim u trgovini na veliko i malo, u raznim ugostiteljskim objektima te kod malih poslodavaca i obrtnika.

Matijašević i Iveković na današnjoj konferenciji za novinare upozorili su i na loš položaj pomoćnog i nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, koji uglavnom nisu u sindikatima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara