NAJAVLJENO SKORO ODRŽAVANJE PET VELIKIH KAZNENIH PROCESA U SRBIJI

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović najavio je u srijedu pet velikih procesa koji će se, uključujući i postupak protiv atentatora na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, održati uskoro u Srbiji.

Posebice je istaknuo skoro procesuiranje pokušaja ubojstva čelnika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića (Ibarska magistrala, listopad 1999., četvero mrtvih dužnosnika SPO-a), ubojstvo Slavka novinara Ćuruvije (travanj 1999., za vrijeme intevencije NATO-a) i otmicu i ubojstvo jučer sahranjenog bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića (ubijenog 25. kolovoza 2000. godine).

Prema riječima Mihajlovića, daljnja istraga pokazat će "točnost iskaza neposrednih izvršitelja, odnosno osnovanih sumnji o tajanstvenom sastanku održanom poslije bombardiranja", na kojem je, kako je naveo, "zločinačka obitelj donijela odluku da se izvrše likvidacije eminentnih javnih ličnosti i da se za to upotrijebe pojedinci iz Jedinice za specijalne operacije i svijeta kriminala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mihajlović je, na izvanrednoj sjednici predsjedništva Liberala Srbije, stranke čiji je predsjednik, kazao i da je u okviru istrage o atentatu na premijera Đinđića i povezanosti počinitelja atentata s organiziranim kriminalom, "saslušano 8218 osoba, a radi daljnje istrage, zadržano 2114 osoba, odnosno da su 834 osobe s kaznenom prijavom predane istražnom sucu".

Prema njegovim riječima, "napadnuta" je svaka od 105 kriminalnih skupina, registriranih početkom 2001. godine, a na informativni razgovor privedena je svaka osoba s kriminalnim dosjeom u policiji. On je podsjetio da su ubojice premijera Đinđića u zatvoru te naglasio da će rezultat poduzetih mjera biti Srbija bez nerazjašnjenih težih kaznenih djela, ubojica na slobodi, organiziranih kriminalnih grupa te, kako je rekao - "bude li suradnja s Haaškim tribunalom dvosmjerna ulica" - i bez ratnih zločinaca.

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara