Najbogatiji Slovenac triput siromašniji od Todorića

Foto: Index

MIRKO TUŠ, vlasnik Tuš Holdinga, i ove je godine zasjeo na vrh ljestvice najbogatijih Slovenaca, iako mu je bogatstvo drastično smanjeno u odnosu na prošlu, a posebno u odnosu na 2008. godinu.

Imovina Tuša procjenjuje se na 196,2 milijuna eura, objavio je u godišnjoj rang listi magazin Manager. Usporedbe radi, Tuš je prije dvije godine imao imovinu u vrijednosti od 550, a u 2009. godini od 340 milijuna eura. Kad se usporedi s hrvatskim prilikama, Tuš ima oko 1,4 milijarde kuna, što je gotovo tri puta manje od bogatstva najbogatijeg Hrvata, Ivice Todorića, čija se imovina procjenjuje na 3,92 milijarde kuna.

Igor Lah, uspješni privatizacijski tajkun, na drugom mjestu rang liste najbogatijih Slovenaca, s imovinom od 166,5 milijuna eura. Slijedi ga Darko Horvat koji vodi Holdings Aktiva sa 112,8 milijuna eura, koji je u javnosti uvelike poznat po tome što mu je majka ove godine u St. Moritzu kupila vilu za 37 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza ih nagrizla

U najbogatijih deset nalaze se i Sandi Češko, koji je ostvario najveći skok, pa Tomaž Lovše, Tone Strnad, Robert Pistotnik, Petra i Gabrijel Rejc, Arion Habestor i Tomaž Ročnik. Habestor je usto i najmlađi od slovenskih top bogataša.

Češko, vlasnik tvrtke za prodaju putem televizijskih oglasa, ove je godine zabilježio rast imovine na 87 milijuna eura, a Habestor je vlasnik tvornica za izradu betonskih utega za perilice za rublje.

S ljestvice prvih stotinu najbogatijih ispalo je 27 bogataša, a među prvih deset je došlo do šest promjena. Financijska kriza nije poštedjela ni najbogatije Slovence, čija je imovina u odnosu na 2009. godinu smanjena za oko 20 posto, pa kumulativno iznosi oko 2,5 milijarde eura. Analogno tome, snižen je i "novčani" prag za ulazak na ljestvicu, s 12,5 milijuna eura prošle, na 11 milijuna eura ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara