Najbolji hrvatski plasman na europskom natjecanju mladih IT profesionalaca Cisco NetRiders!

Najbolji hrvatski plasman na europskom natjecanju mladih IT profesionalaca Cisco NetRiders!

Foto: Press

ANTUN NEMANIĆ, student računarstva na Visokom učilištu Algebra, osvojio je odlično, treće mjesto na natjecanju NetRiders kojeg svake godine organizira korporacija Cisco, a na kojemu se natječu najbolji mladi "mrežaši", tj. stručnjaci za računalne mreže.

Studenti Visokog učilišta Algebra na ovom međunarodnom natjecanju redovito sudjeluju već više godina, no ovo je dosad najbolji plasman nekog hrvatskog natjecatelja.

"Cisco NetRiders je natjecanje za koje se, zbog opširnosti i dubine znanja koje se ispituje, nemoguće ciljano pripremiti u kratkom periodu. Sada završavam treću godinu preddiplomskog studija, a na ovom natjecanju sam upotrebljavao znanja stečena od prve godine studija do treće i svih 5 mrežnih kolegija kroz studijske godine", kaže Nemanić, koji se u Hrvatsku vratio s dosad najboljim plasmanom natjecatelja iz naše zemlje.

Prošlogodišnjim natjecateljima ponuđeno sudjelovanje u inženjerskom inkubatoru Cisca

"Općeniti dojam nakon natjecanja je ponos i sreća. Prekrasan je osjećaj kada se uloženi rad i trud isplate i vrate nazad u obliku međunarodnog priznanja za mene, Visoko učilište Algebra i Hrvatsku. Što se tiče vremena potrebnog za pripremanje, mogu slobodno reći da je bilo potrebno tri godine za kvalitetnu pripremu", naglašava Nemanić.

Zanimljivo je da je Antunu, osim mentora Silvija Papića – voditelja katedre za računalne mreže na Visokom učilištu Algebra – pomogao i stariji kolega, također student Matej Maček, koji je prošle godine na istom natjecanju osvojio deveto mjesto, a koji je upravo ovih dana zahvaljujući tom uspjehu prošao sve zadatke i dobio poziv i za intervju za Ciscov inkubator za inženjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi uspjesi na međunarodnim natjecanjima dokazuju da studenti tijekom studija na Visokom učilištu Algebra dobivaju široka znanja iz područja svih IT tehnologija – ne samo računalnih mreža već i iz područja svih operacijskih sustava – i da se s tim znanjima posve ravnopravno mogu nositi s drugim vrhunskim natjecateljima na ovakvim natjecanjima, ali i da im ta znanja pomažu da se po završetku studija brzo zaposle", naglasio je mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Dobra priprema za vrlo zahtjevno natjecanje

O tome kako se pripremao za ovo natjecanje, Antun Nemanić kaže: "Kako sam prošle godine osvojio prvo mjesto u Europi na osnovnoj, Cisco CCENT, razini NetRidersa, imao sam početno iskustvo u načinu provedbe ispita i oblicima zadataka. Od ciljanog pripremanja prolazio sam kroz područja iz kojih sam bio svjestan slabijeg znanja. Volio bih istaknuti da su znanja koja sam upotrijebio na ovogodišnjem natjecanju stečena isključivo tijekom studija na Algebri, bez prethodnih ili paralelnih iskustava s mrežnim tehnologijama u životu. To je vrlo dobar pokazatelj kvalitete ovog studija".

Samo natjecanje Cisco NetRiders vrlo je zahtjevno i sastoji se od tri kruga. Prva dva su rješavanja pitanja i postavljenih zadataka, a najboljih 20 ulaze u finale. Finale je posebno interesantno jer uključuje, osim pitanja kao u prva dva kruga, videokonferencijski poziv sa tročlanim žirijem u kojem je potrebno održati prezentaciju o pristupu rješavanju zadatka koji svaki natjecatelj dobije 24 sata prije prezentacije. To ostavlja kratki rok za pripremu prezentacije, ali po svemu sudeći Antun je i taj dio uspio kvalitetno napraviti. "To bih ujedno naveo i kao najteži zadatak na natjecanju", naglašava i sam.

Posao u struci već tijekom studija

Upitan kako vidi svoju karijeru nakon završetka studija, Antun je naglasio kako se "svaki trud isplati" pa je nedavno dobio studentski posao u jednoj banci – što nije nimalo čudno jer mnogi studenti na Visokom učilištu Algebra pronalaze praksu ili svoje buduće poslodavce već tijekom studija, a čak 94 posto zapošljava ih se odmah po završetku studija. U budućnosti očekuje da će nastaviti raditi u IT sektoru vezano uz sistemsko inženjerstvo i područja s kojima se trenutačno upoznaje na studiju računarstva na Visokom učilištu Algebra.

"Općenito sam prezadovoljan studijem na Visokom učilištu Algebra, pružilo mi je ogromna znanja koja sam mogao odmah praktično iskoristiti i početi stjecati vrijedna iskustva", rekao nam je na kraju razgovora Antun Nemanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?