Najbrži pretraživač dosad: Mozilla lansirala Firefox 4

Foto: Arhiva

MOZILLA je napokon izbacila Firefox 4! Nova verzija popularnog internetskog pretraživača dostupna je za besplatni download na Mozillinim službenim stranicama. Izvorno je bilo najavljeno da će Firefox 4 biti lansiran krajem 2010. godine, ali razvoj se odužio zbog velikog broja novih funkcija, piše Wired.

Firefox 4 donosi velike promjene u popularni pretraživač, koji je sada brži neko ikad. Iz Mozille tvrde da je brzina učitavanja stranica utrostručena, a uključena je i podrška za nove web standarde poput HTML-a 5 i CSS-a 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvelike je promijenjen i dizajn Firefoxovog sučelja. Tabovi su tako pomaknuti na sam vrh prozora, iznad polja u koje se upisuje adresa internetskih stranica. Korisnici će istovremeno moći držati otvorenima još više tabova nego do sada, s obzirom da je smanjen prostor kojeg pojedini tab zauzima. No, Mozilla je također uključila opciju i za nostalgičare, te je omogućila alternativno vizualno sučelje koje je bliže "starom" Firefoxu.

Dodana je i sasvim nova funkcija nazvana Panorama, koja omogućava lakše snalaženje korisnicima koji istovremeno rade u većem broju tabova. Panorama vam daje mogućnost grupiranja tabova u kategorije (npr. tabovi za posao i tabovi za zabavu) i brzo prelaženje s jedne kategorije na drugu. No, istovremeno je moguće uvesti i fiksne tabove sa stranicama koje često koristite, i koji će zauzimati manje prostora, te uvijek biti fiksirani u gornjem lijevom kutu pretraživača.

Firefox 4 također vam omogućuje da sinkronizirate pretraživač na svom kućnom računalu ili laptopu s ostalim uređajima koje koristite za surfanje internetom, poput pametnih telefona ili tablet računala. Zahvaljujući alatima za sinkronizaciju, na jednostavan ćete način moći organizirati svoje bookmarkove ili otvorene tabove na više različitih uređaja. Sinkroniziranje se odvija preko Mozillinih servera, a podaci se prilikom toga kriptiraju zbog zaštite privatnosti korisnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara