Najčešća pitanja i odgovori o ratu u Iraku

NAVODNO najčešća pitanja, dvojbe i odgovore vezne uz inspektore UN-a, njihovo izvješće o Iraku i mogućnostima za izbijanje rata:

ŠTO ĆE SE DOGODITI U BLISKOJ BUDUĆNOSTI?

Američki predsjednik George W. Bush u utorak će govoriti o Iraku u obraćanju naciji. U srijedu će Vijeće sigurnosti službeno raspravljati o izvješću inspektora UN-a za nadzor oružja u Iraku. Bush će se u petak u Camp Davidu sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, svojim najodanijim saveznikom. Podnošenje novog inspektorskog izvješća Vijeću sigurnosti zakazano je za 14. veljače.

ŠTO PIŠE U PRVOM IZVJEŠĆU INSPEKTORA?

Glavni inspektor Hans Blix kritizirao je iračku suradnju, ali nije potvrdio američke optužbe da je Bagdad razvio arsenal oružja za masovno uništenje. Blix je rekao da je Irak osigurao inspektorima pristup uglavnom svim zatraženim lokacijama, ali i naglasio da se radi o pasivnom i nedovoljnom načinu suradnje. Glavni inspektor je kazao da Irak nije odgovorio na pitanje što se dogodilo s 6.500 kemijskih bombi i zalihama VX bojnog otrova. Upozorio je i na tragove otrovnog plina iperita koji su nedavno otkrili inspektori. Irak je ostao dužan dokazati da je uništio nekih 8.500 litara antraksa kao i 650 kilograma tvari za rast bakterija. Blix je također izvijestio da je Irak izvodio pokusna ispaljivanja raketa Scud što je zabranjeno rezolucijama UN-a. Direktor međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBardei bio je manje kritičan. Rekao je da je potrebno više vremena za inspekcije i da nisu pronađeni dokazi da je Irak razvio nuklearno oružje.

HOĆE LI VIJEĆE SIGURNOSTI PODUPRIJETI RAT?

Francuska, Rusija, Kina i Njemačka, kao i još neke zemlje Vijeća sigurnosti zasad ne podupiru ratnu opciju. Većina ih smatra da inspekcije moraju potrajati još tjednima, ako ne i mjesecima. Najmanje devet glasova i izostanak veta stalnih članica (Francuska, Kina, Rusija, Sjedinjene Države, Britanija) potrebno je za autorizaciju rata.Tekst se nastavlja ispod oglasa
JE LI NOVA REZOLUCIJA NUŽNA DA BI SE POVEO RAT?

Ne. Francuska i ostale zemlje zagovornice nove rezolucije izgubile su argumentaciju o nužnosti nove rezolucije. Dovoljno je da Vijeće ocijeni kako je došlo do ´materijalnog kršenja´ rezolucije 1441, usvojene u studenome, što bi opravdalo rat. Sjedinjene Države su već priopćile da je Irak ´materijalno povrijedio´ rezoluciju.

KAKVO JE STAJALIŠTE SJEDINJENIH DRŽAVA?

Američki dužnosnici smatraju da je rat opravdan jer je Irak prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti nesurađujući s inspektorima i izostavivši ključne podatke u svojoj deklaraciji o stanju naoružanja od 7. prosinca.

KAKVO JE STAJALIŠTE OSTALIH ČLANICA VIJEĆA SIGURNOSTI?

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kanceler Gerhard Schroeder zajednički su priopćili da se rat treba izbjeći. Rusija i Kina stale su na Francusku stranu. Njemačka nije stalna članica Vijeća, ali tek je započela dvogodišnji mandat. Britanija podupire američki ratni plan.

ŠTO MISLI JAVNOST?

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca prefira nenasilno uklanjanje Sadama Huseina s vlasti, ali američki dužnosnici smatraju da će javnost stati iza svoga predsjednika ako izda naredbu za napad. Izvan Sjedinjenih Država, posebice u gotovo svim europskim zemljama, javnost se snažno protivi napadu na Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara