NAJEZDA SKAKAVACA ŠIRI SE ZAPADNOM AFRIKOM I POGODILA JE ČAD

Najezda skakavaca koja se širi zapadnom Afrikom pogodila je Čad i prijeti regiji u kojoj se humanitarni djelatnici bore za opstanak desetaka tisuća sudanskih izbjeglica, priopćila je u utorak vlada.

Ministar vanjskih poslova Nagoum Yamassoum rekao je diplomatima i humanitarnim djelatnicima u glavnom gradu N'Djameni da su dva roja skakavaca uništila 30 hektara usjeva u zapadnoj regiji Ngouri, te da je njihova najezda zabilježena i u središnjem Čadu.

Skakavci bi se u roku od nekoliko mjeseci mogli proširiti na osiromašene istočne regije Ouaddai i Wadi Fira, gdje se nalazi oko 180.000 sudanskih izbjeglica koji su pobjegli pred sukobima u Darfuru, upozorio je Yamassoum.

Zapadna Afrika je suočena s najtežom najezdom skakavaca u 15 godina. Ti insekti se brzo kreću prema jugu iz Alžira i Mauritanije uništavajući usjeve, što bi moglo dovesti do gladi u regiji u kojoj se većina ljudi bavi poljoprivredom.

Samo djelić roja skakavaca može u jednom danu sažvakati istu količinu usjeva kao 10 slonova, 25 deva ili oko 2.500 ljudi, govore stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlade Malija, Mauritanije, Nigera, Senegala i Gambije već su zatražile pomoć u borbi protiv skakavaca.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivedu (FAO) upozorila je u listopadu prošle godine na moguću najezdu skakavaca u zapadnoj Africi nakon velikih kiša koje su slijedile poslije nekoliko godina suše, a omogućile su razmnožavanje tih insekata.

FAO je priopćio da je za pomoć zapadnoj Africi potrebno 80 milijuna dolara, a da je dosad obećano samo devet.

Posljednja velika najezda počela je u zapadnom Sudanu i trajala je od 1987. do 1989. Bilo je potrebno više od 300 milijuna dolara kao i provedbe operacija u 28 zemalja da bi se suzbila ta pošast.

(Hina) xkga yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara