Najjače bombardiranje Bagdada od početka rata

Najjače bombardiranje Bagdada od početka rata
BAGDAD je protekle noći doživio najjače bombardiranje od početka rata, dok su američke snage, koje su se prvi put sukobile s Republikanskom gardom, vodile teške bitke na više mjesta na svom putu prema iračkom glavnom gradu.

Najmanje deset projektila pogodilo je Bagdad protekle noći, što je najmasovniji napad od 20. ožujka, javljaju dopisnici AFP-a iz Bagdada.

Predsjednički kompleks Palače Republike u središtu Bagdada bombardiran je u utorak oko 9 sati po mjesnom vremenu, drugi dan zareom.

Kompleks je pogodila raketa ili "inteligentna bomba" američkih i britanskih snaga.

U ponedjeljak poslije podne, prvi put otkako je počeo rat, jedan je zrakoplov koalicijskih snaga nisko nadlijetao Bagdad usred dana i bombaridrao kompleks koji je bio pogođen dvjema raketama.

Palača Republike je nastarija i najveća od različitih palača u kojima boravi predsjednik Sadam Husein.

Pentagon je objavio da su neprestalna bombardiranja položaja Republikanske garde, "znatno oslabila" te elitne iračke postrojbe.

U blizini Kerbale, vojnici iz američke treće pješačke divizije izazvali su prve borbe s Republikanskom gardom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je prvi ozbiljan kontakt", rekao je pukovnik Will Grimsley, zapovjednik prve brigade treće pješačke divizije.

"Svaki dan smo sve bliže Bagdadu i pobjedi", rekao je američki predsjednik George Bush", u svom govoru u Philadelphiji.

Prema Pentagonu, 41 američki vojnik je poginuo od početka rata u Iraku. U Londonu britansko ministarstvo obrane je objavilo da su njihovi gubici 25 ljudi. Iračke snage ne daju podatke o vojnim gubicima, a spominju više stotina civilnih žrtava.

Marinci pronašli golemo iračko skladište streljiva

Američki marinci osvojili su goleme zalihe streljiva u području južno od Bagdada, priopćilo je  Središnje zapovjedništvo američkih snaga u Kataru.

Objekti u kojima se nalazilo skladište veličinom odgovoraju skladištu streljiva u Camp Pendletonu u južnoj Kaliforniji, gdje je sjedište prvog marinskog ekspedicijskog korpusa, kaže se u priopćenju.

Marinci, među kojima nije bilo žrtava, u nedjelju se pronašli "zalihe streljiva, puške, bacače raketa, minobacače i različito pješačko oružje", kaže se u američkom priopćenju.

U prioćenju se na spominje kemijsko oružje, za koje američki vojni dužnosnici kažu da ga još nisu pronašli u Iraku.

Središnje zapovjedništvo navodi da će trebati nekoliko dana za uništenje pronađenog streljiva i oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara