Najmanje 19 mrtvih u izraelskim zračnim i kopnenim napadima

IZRAELSKI zračni i kopneni napadi nastavljaju se u subotu unatoč UN-ovoj rezoluciji o prekidu vatre, a agencije javljaju o najmanje 19 ubijenih civila diljem Libanona, najviše na jugu te zemlje, a broj žrtava raste i među izraelskim civilima, te vojnicima i gerilcima Hezbolaha.

Najkrvaviji napad zbio se na kuću u selu Rachaf, oko sedam kilometara od izraelske granice, u kojem je poginulo 15 civila, prenose libanonski izvori.

Izraelska vojska tvrdi da je u posljednja 24 sata ubila najmanje 40 gerilaca Hezbolaha. Televizija al-Jazeera javila je da je u kopnenim okršajima u južnom Libanonu u subotu poginulo najmanje četiri izraelska vojnika, a više od dvadeset ih je ranjeno, što izraelska strana još nije službeno potvrdila.

Agencija AP prenosi da su izraelski zrakoplovi uništili cestu koja vodi prema jedinom preostalom graničnom prijelazu sa Sirijom. U gradovima Tiru i Sidonu nema struje nakon što su izraelski bombarderi uništili elektrane u tim obalnim gradovima.

Izraelski komandosi bore se s gerilcima Hezbolaha u El-Ghandouriehu, udaljenom 12 kilometara od granice s Izraelom. Hezbolah tvrdi da je u toj akciji uništio 16 izraelskih tenkova i ubio ili ranio velik broj izraelskih vojnika.

Medicinski izvori javljaju o najmanje pet Izraelaca ozlijeđenih u subotu u raketnim napadima Hezbolaha na sjever Izraela. Izravno je pogođena kuća u Amirimu pri čemu je ozlijeđeno dvoje ljudi, a još troje stradalo je u raketnom napadu na grad Kiryat Shemona. Do subote popodne, izraelska vojska izvijestila je o 20 raketnih napada Hezbolaha na Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je, prenoseći vijesti s internetske stranice Ynet news, objavio kako Izrael očekuje da će prekid vatre, predviđen rezolucijom UN-a, stupiti na snagu u ponedjeljak.

Citirajući izvore bliske izraelskom premijeru Ehudu Olmertu, agencija navodi da će, kada prekid vatre stupi na snagu, Izrael obustaviti napredovanje u južnom Libanonu.

Istovremeno, zapovjednik izraelske vojske general Dan Halutz objavio je da je Izrael utrostručio broj svojih vojnika u Libanonu, na oko 30.000 i očekuje da će borbe potrajati još tjedan dana, unatoč donošenju rezolucije o prekidu neprijateljstava.

Po generalovim riječima, izraelski vojnici ostat će u Libanonu sve do dolaska međunarodnih snaga.

Izaslanik UN-a za Bliski istok Alvaro de Soto izjavio je Reutersu kako UN očekuje da Izrael za dan ili dva obustavi kopnenu ofenzivu na Libanon, a da se ojačane mirovne snage počnu razmještati na jug zemlje za tjedan do deset dana.

Po njegovim riječima, izraelska ofenziva je "na izmaku" i trebala bi završiti za dan ili dva. Efektivni prekid vatre mogao bi stupiti na snagu za otprilike tjedan dana, što bi omogućilo razmještanje libanonske vojske zajedno s UN-ovim mirovnjacima, rekao je de Soto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara