Najmanje 25 mrtvih u bombaškom napadu u Pakistanu

Najmanje 25 mrtvih u bombaškom napadu u Pakistanu

Tekst: J.D.
Foto. AFP


DVIJE su bombe danas eksplodirale u najvećem pakistanskom gradu Karachiju i ubile najmanje 25 ljudi. Prva je bomba eksplodirala na autobusnoj stanici, a druga ispred bolnice u kojoj se pružala pomoć ranjenima. Meta napada bili su šijiti, a ranjeno je više od 100 ljudi.

Karachi ima povijest sukoba između šijita i sunita, a u zadnjih je nekoliko tjedana situacija u tom gradu od 16 milijuna stanovnika vrlo napeta zbog sukoba političkih stranaka. Pred kraj prosinca 44 šijita ubijena su dok su obilježavali festival Ashuru, a današnji napad došao je na Arabeen, zadnji od 40 dana žalosti za smrću mitskog imama Husseina.

Prva je bomba eksplodirala na autobusnoj stanici na kojoj su se okupili hodočasnici, većinom žene i djeca. U toj je eksploziji poginulo 12, a ranjeno 49 ljudi, rekli su sigurnosni dužnosnici. Bomba je bila pričvršćena na motocikl, a eksplodirala je kad je autobus došao na stanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova fronta

Druga je bomba eksplodirala ispred ulaza hitne službe u bolnici u kojoj se pružala pomoć ozlijeđenima u prvoj. Bomba je već ranije bila skrivena ili na motociklu ili blizu vozila hitne pomoći, rekao je jedan od svjedoka. U drugoj je eksploziji poginulo 13 ljudi.

U Iraku je u sličnom napadu ubijeno gotovo 40 šijita, a vjeruje se da je za napad odgovorna al-Qaida ili neka od ekstremističkih grupa povezanih s njom.

Pakistanski šijiti i suniti uglavnom žive miran suživot, ali ekstremističke grupe s obje strane već su vršile ovakve napade. Talibani i al-Qaida su sunitski ekstremisti koji šijite smatraju nevjernicima. Ipak, ključni razloga napada vjerojatno je želja za širenjem pakistanskog konflikta iz područja na granici Pakistana i Afganistana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara