Najmanje deset mrtvih u prosvjedima na Tibetu

KINESKA agencija Xinhua tvrdi kako su sigurnosne snage u Autonomnoj oblasti Tibet postavile "ultimatum za predaju" organizatorima najvećih prosvjeda u toj planinskoj zemlji u proteklih 20 godina.

Organizatori prosvjeda imaju rok za predaju do ponedjeljka u ponoć, te do tada mogu očekivati blage kazne.

Kineske vlasti i predstavnici tibetanske vlade u izbjeglištvu navode različiti broj žrtava nereda.

Vlasti u Pekingu tvrde da su prosvjedi protiv kineske vlasti prerasli u napade na radnje i osobe kineske nacionalnosti. Vlasti Autonomne pokrajine tvrde da je u petak ubijen sedam osoba, kao i da su tibetanski prosvjednici, uključujući, budističke redovnike, palili kineske prodavaonice. Xinhua dodaje da među žrtvama nema stranih državljana, ali da je iz tog područja grada evakuirano 580 osoba, uključujući tri Japanca.

Prema nekim izvorima masa prosvjednika je zapalila nekoliko policijskih automobila, ali i linčovala nekoliko kineskih doseljenika.

Agencija Reuters se, pak, poziva na izvore tibetanske vlade u izbjeglištvu koja tvrdi da je broj mrtvih daleko veći.

Kineske vlasti su kao glavnog poticatelja nereda optužile duhovnog vođu tibetanskih budista Dalaj lamu, koji se nalazi u izgnanstvu.

Tvrdnje kineskih vlasti kako iza nasilnih prosvjeda na Tibetu stoji Dalaj-lama "su apsolutno bez ikakve osnove", izjavio je Čime Šoekijapa, tajnik tibetanskog duhovnog vođe u izgnanstvu. Prema njegovim tvrdnjama, prosvjedi su bili "spontani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio "Slobodna Azija" prenosi kako su kineske snage sigurnosti koristile vatreno oružje i suzavac protiv prosvjednika, koji su jučer i danas palili vozila i kineske trgovačke radnje u središtu starog dijela grada.

Radio "Slobodna Azija" – postaja koju je, inače, osnovala američka vlada – prenosi izjave svjedoka da su vidjeli dva tijela kako leže na zemlji u oblasti Barkor, glavnoj komercijalnoj zoni, u kojoj su se odigrali prosvjedi.

Nemiri na Tibetu su počeli u ponedjeljak 10. ožujka, i to na 49. obljetnicu ustanka Tibetanaca protiv komunističke kineske vlasti. Prosvjede su započeli budistički svećenici, a ubrzo su im se priključili i obični građani.

Prosvjedi i u Indiji i Nepalu

Indijska policija je četvrtak privela više od 100 Tibetanaca koji su se iz sjeverne indijske oblasti Kangra - gdje se nalazi sjedište tibetanske vlade u izbjeglištvu - uputili prema granici s Tibetom, kako bi prosvjedovali zbog toga što je Kina domaćin Olimpijade u kolovozu.
Kineske vlasti, zabrinute da bi tibetanski aktivisti mogli omesti planove za donošenje olimpijskog plamena na vrh Mount Everesta, zatražile su od Nepala da ne dozvoli penjanje tokom proljetne sezone na najviši vrh na svijetu.

Jučer su vođe Europske unije na svom samitu u Bruxellesu zatražili od Kine da pokaže suzdržanost na Tibetu, kao i da oslobodi uhićene prosvjednike.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara