Najnovija procjena: U BiH ubijeno 100,000 ljudi

IAKO SU se sve dosadašnje procjene broja ubijenih u krvavom ratu 90-ih u BiH kretale oko 200 tisuća, direktor istraživačko-dokumentacijskog centra BiH Mirsad Tokač tvrdi da je ubijenih bilo upola manje, javio je srbijanski B92.

Prema Tokačevim riječima, među ubijenima je 70 posto Bošnjaka, 25 posto Srba i pet posto Hrvata.

"U društvima u kojima ne vladaju racionalnost ni faktografija, već politički zaključci, imamo situaciju potpunog negiranja zločina ili, s druge strane, pretjerivanja u njegovom prikazivanju. Karakter rata u BiH se ne mijenja ako kažemo realan broj. Ne trebaju nam neistine i mitovi o žrtvama." - kazao je Tokač.

Direktor istraživačko-dokumentacijskog centra BiH opovrgnuo je tvrdnju predstavnika policije Republike Srpske, koji je kazao da je tijekom rata u Sarajevu ubijeno oko 5,000 Srba.

"Nema ni govora da je u Sarajevu ubijeno toliko Srba. Kada sam pogledao taj izvještaj, odmah na prvoj stranici sam našao niz netočnosti, devet dupliranja i imena osoba koje su ubili pripadnici JNA. Riječ je o političkom triku i poigravanju žrtvama." - ustvrdio je Tokač.

Kako piše B92, IDC je neprofitna, neovisna i nevladina organizacija koja istražuje, prikuplja činjenice, informacije i dokumente o ratnim zločinima i raznim kršenjima ljudskih prava počinjenim u BiH u periodu od 1992. do 1995. Istraživanja se vrše neovisno o etničkoj, socijalnoj, vjerskoj ili rasnoj skupini kojoj pripadaju žrtve.

Centar je dosad u svom arhivu prikupio na milijune stranica različitih dokumenata, među kojima su i izjave svjedoka zločina. Registirao je više od 440 lokacija logora i zatvora, 320 masovnih grobnica te čak 900 masovnih ubojstava u kojima su žrtve bile većinom civili. IDC financiraju strani donatori, prvenstveno Vlada Norveške, a osnovan je u travnju 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara