Najnovije procjene: Afganistan leži na mineralima vrijednim tri bilijuna dolara

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

AFGANISTAN leži na rudnom bogatstvu "teškom" najmanje tri bilijuna dolara, najnovija je procjena. Kako javlja New York Times, američki geolozi u Afganistanu otkrili su velike rezerve bakra, litija, željeza, kobalta, zlata. Procjena afganistanskih stručnjaka o vrijednosti afganistanskoga nalazišta triput je veća od one koju su objavili Amerikanci.

Već sljedećeg tjedna afganistanski će visoki državni dužnosnici otputovati u Veliku Britaniju gdje će pokušati privući ulagače u jedno od najvećih nalazišta željeza. Afganistanski ministar rudarstva Vidulah Šahlani objavio je da njegova zemlja ima "netaknute izvore energije i minerala koji imaju ogroman potencijal za razvoj afganistanskog gospodarstva.

Najveće zalihe litija na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistan bi, ukoliko počne iskorištavati svoja rudna bogatstva, već za nekoliko godina mogao postati bogata zemlja i jedan od vodećih svjetskih izvoznika ruda. New York Times piše da se rezerve litija koje su pronađene u Afganistanu mogu usporediti s onima u Boliviji, koje su najveće na svijetu.

Upravo na litij se osvrće i Pentagon u svojim bilješkama, u kojima stoji da bi "Afganistan mogao postati Saudijska Arabija litija", ali i jedan od vodećih svjetskih izvoznika bakra i željeza.

Goleme zalihe minerala u Afganistanu su pronađene u osamdesetim godinama, ali su afganistanski geolozi dokumente otkrili tek 2001. godine nakon svrgavanja talibanskog režima. Prvu analizu vrijednosti nalazišta učinili su Pentagon i američki geolozi koji su otkrili da Afganistan leži na enormnom bogatstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara