Najomraženiji političari Hebrang i Žužul, Primorcu najveća ocjena

Najomraženiji političari Hebrang i Žužul, Primorcu najveća ocjena

POSLJEDNJE istraživanje agencije Puls, koje je provedeno u povodu godišnjice parlamentarnih izbora na kojima je došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj, pokazuje da je Vlada Ive Sanadera od dolaska na vlast do danas izgubila dio podrške građana.

Rezultati pokazuju da je nova Vlada donijela optimizam građanima na samom početku mandata, kada je veći broj građana bio optimističan glede budućnosti Hrvatske (49%) nego li pesimističan (37%).

Međutim, samo godinu dana nakon izbora razina optimizma građana je ponovno pala na razinu na kojoj je bila prije posljednjih parlamentarnih izbora.

Naime, danas velika većina građana (64%) nema osjećaj da se Hrvatska kreće u dobrom smjeru, a optimističnih je samo nešto više od 1/4 građana (27%) . Razina optimizma građana danas je značajno niža nego što je bila nakon prve godine dana vlasti Vlade Ivice Račana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račanova Vlada je uspjela zadržati optimizam građana nešto dulji period nakon dolaska na vlast, te je tek nakon druge godine mandata te Vlade došlo do preokreta omjera između optimističnih i pesimističnih u korist ovih drugih.

Na ove razlike su svakako utjecale i drugačije političke prilike u kojima su se događale smjene vlasti 2000. i 2003. godine.

U proteklih godinu dana, opala je i ocjena rada Vlade. Vlada Ive Sanadera je u siječnju 2004. godine, na samom početku svog mandata dobivala prosječnu ocjenu oko 3,3, a tada je samo mali postotak ispitanika Vladi davao ocjenu 1 ili 2.

Danas je prosječna ocjena opala na 2,5, te je značajno porastao broj onih koji aktualnoj Vladi daju neprolaznu ocjenu ili ocjenu dovoljan. Naravno, glasači HDZ-a daju "svojoj" Vladi značajno veću ocjenu nego li glasači ostalih stranaka. No, valja naglasiti da su sve ocjene Vlade u ovom trenutku značajno pod utjecajem nekoliko recentnih afera u koje su bili uključeni njezini ministri, te će možda biti nešto povoljnije kada se te afere stišaju.

Vlada Ive Sanadera je nakon prve godine vlasti dobila značajno nižu ocjenu u usporedbi s ocjenom koju je u našem istraživanju 2001. godine dobila Vlada Ivice Račana, naime, Račanova Vlada je 2001. godine bila ocjenjena s ocjenom 3,0. Što se tiče ocjene pojedinih članova Vlade, najveću ocjenu dobiva Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac koji je dobio prosječnu ocjenu 3,6.

Iza njega slijede ministri koji su dobili ocjenu veću od 3, među kojima je i premijer Ivo Sanader. Najniže ocjene su dobili potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i ministar Miomir Žužul, koji su ocjenjeni sa 2,3. Valja naglasiti da većina građana smatra da je aktualna Vlada ispunila mali dio ili ništa od svojih predizbornih obećanja.

Slične podatke smo dobili i u istraživanju 2001. godine u povodu godinu dana Račanove vlade, no ti rezultati su bili ipak nešto malo pozitivniji nego rezultati sadašnje Vlade. Kao područje u kojem je Vlada napravila najveće pomake, oko 1/4 građana ističe približavanje EU, te oko 22% smatra da je to izgradnja cesta. Oko 12% kao vladino najuspješnije područje rada navodi poboljšanje odnosa sa susjednim zemljama.

Prema ovim podacima, Vlada Ive Sanadera je slična Vladi Ivice Račana jer su obje Vlade nakon godine dana rada najbolje ocjene građana dobile u području vanjske politike. Iako Vlada ulaže najveći trud u rješavanje problema umirovljenika, građani još uvijek navode to područje kao ono u kojem je Vlada ostvarila najlošije rezultate, uključujući lošu situaciju u gospodarstvu. I ovi rezultati su dosta slični s rezultatima za Vladu Ivice Račana.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 600 građana Hrvatske starijih od 18 godina. Istraživanje je provedeno 21. i 22. studenog 2004. godine.

>>Tablica s ocjenama Sanaderovih ministara

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara