Najteži bucanj na svijetu težak 2.3 tone

POMORSKI biolozi u Kaliforniji objavili su da je golemi bucanj težak 2.3 tone i dug 2.7 metra vjerojatno najteža riba te vrste ikad pronađena.

Morska neman, latinskog naziva Mola mola, ulovljena je na obalama Japana 1996. godine, piše "National Geographic".

"Nije riječ o najvećem, nego o najtežem primjerku bucnja ikad pronađenom", izjavila je Tierney Thys, pomorski biolog iz Montereya koja vodi projekt zaštite tih rijetkih riba.

Rekord u duljini drži bucanj ulovljen 1908. godine u Australiji, koji je bio dug 4.2 metra i težak 2 tone.

Bucanj je vrlo rijetka riba koja izaziva poštovanje zbog težine i dimenzija, a poznate su dvije vrste. Bucanj veliki naraste do 3 m i dosegne težinu do 1 tone. Smeđesive je boje, sa srebrnastim odsjajem, a donji dio tijela mu je tamnosmeđ. Njegov bliski srodnik je bucanj mali, koji naraste do 90 cm. Ribe imaju nesrazmjerno mala usta u odnosu na svoju veličinu i hrane se uglavnom glavonošcima i rakovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Thys smatra da oceani ne obiluju tako velikim primjercima, iz jednostavnog razloga što su takve životinje vrlo stare, pa ih nema puno u usporedbi s mlađim srodnicima.

"To je kao da po svijetu tražite osobe od 105 ili 110 godina. Iako nas na Zemlji ima šest milijardi, takvih ljudi ima svega nekoliko", rekla je Thys.

To je i razlog zbog kojega će velike životinje uvijek čuditi ljude. Činjenica da i bucanj može toliko narasti dodatni je razlog da što više saznamo o njima i zaštitimo ih, rekla je Thys.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara