Najveće školarine na Medicinskom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu

IAKO su prvotno u prijedlozima pojedinih fakulteta bile najavljivane školarine do čak 20 000 kuna za jednu akademsku godinu, po svemu sudeći, usvojit će se model po kojem će najviša školarina iznositi 12 000 kuna. Koliko će budući studenti odnosno njihovi roditelji plaćati školovanje, bit će poznato nakon što Senat zagrebačkog sveučilišta na tu temu sutra održi izvanrednu sjednicu.

Usvoji li se prijedlog novog modela studentskih participacija, iduću godinu školarina na Medicinskom fakultetu bit će najveća i iznosit će 12 000 tisuća kuna. Na Pravnom i Ekonomskom najveća školarina bit će gotovo dvostruko veća i iznosit će do 8.200 kuna, piše Jutarnji list.

Najveću školarinu na "pravu" plaćao bi samo jedan jedini student - onaj koji bi se na prijemnom ispitu rangirao na 600. mjesto. Prvih 200 studenata bilo bi oslobođeno plaćanja školarine, 201. bi platio školarinu u iznosu od 25 kuna, 202. u iznosu od 50 kuna i tako sve do maksimalnog iznosa od 8200 kuna. Isti model predložio je i Ekonomski fakultet, s tim da bi prvih 380 studenata bilo oslobođeno plaćanja školarine.

Na Fakultetu političkih znanosti još uvijek nisu sigurni hoće li uvesti novi model školarina, o toj temi fakultetsko vijeće raspravljat će tek u travnju, ali dekanica prof. dr. Smiljana Leinart-Novosel tvrdi da će najveća školarina na FPZ-u iznositi 6700 kuna. Na filozofskom fakultetu se definitivno neće uvesti novi model, već će se školarine s 5500 podignuti na 6500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva  najveći ovogodišnji iznos školarine od 7370 kuna plaćat će 75 najlošije plasiranih studenata na prijamnom ispitu, dok će samo prvih 275 studenata od 650 studenata biti oslobođeno plaćanja školarine. Agronomski fakultet neće povisiti školarinu za iduću akademsku godinu te će ona ostati na 7500 kuna.

Budući da su studenti iznimno nezadovoljni modelom koji je pripremila uprava Sveučilišta, postoji mogućnost da studenti članovi Senata iskoriste pravo  uspenzivnog veta, pa da odluka o školarinama bude odgođena za dva tjedna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara