Najveći pomor ptica od vremena izumiranja dinosaura

POMOR ptica, kakav se danas bilježi u cijelome svijetu, nije zabilježen od vremena izumiranja dinosaura prije 65 milijuna godina, tvrdi Worldwatsch Institute u studiji što je u predstavljena u Washingtonu.

Istodobno, predstavnici udruga za zaštitu ptica objavili su da je u Europi, primjerice u Njemačkoj, čak opao broj vrabaca, lastavica i ševa.

Još u ovom stoljeću, prema američkom institutu, u svijetu će izumrijeti 12 posto ptica ili gotovo 1.200 vrsta. Rezultati istraživanja također govore da da 99 posto najugroženijih vrsta trpi od uvjeta koje je izazvao čovjek.

Prema podacima iz Njemačke, na listi ugroženih vrsta našlo se više od polovice svih ptica (110 vrsta), dok 31 vrsta pokazuje zabrinjavajuće opadanje. Neugroženima se smatra 113 vrsta od ukupno 254.

Strahuje se da će ptičji fond vrabaca i lastavica tijekom slijedećeg desetljeća biti drastično smanjen, ako se negativan trend ne zaustavi ciljanim zaštitnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavnim uzrokom takvog stanja smatraju se intenzivna poljoprivredna proizvodnja i njezina tehnizacija te ekološke posljedice izazvane primjenom umjetnih gnojiva.

Među uzrocima je, prema američkom institutu, i gubitak životnog prostora zbog drastične sječe šumskih površina od 50.000 do 170.000 četvornih kilometara godišnje. Pesticidi su uzrok pomora milijuna ptica godišnje na kopnu i u vodi. Ilegalni lov rijetkih vrsta odnese godišnje također milijune.

Premda se za neke vrste ptica, zbog intenzivnije zaštite od 1975. godine, bilježi lagani porast fonda, negativni se trend, po miljenju znanstvenika, može zaustaviti samo koordiniranim međunarodnim mjerama, ali i brigom da se već postojeće zakonske uredbe striktnije provode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara