Najveći rast Dow Jonesa u zadnjih 4,5 godina

NAKON mnogih problema, pada indeksa te straha od američke banke Fed koja bi u prosincu mogla ponovno sniziti ključne kamatne stope potaknula je u srijedu snažan rast indeksa. Između svih ostalih najviše se isticao Dow Jones koji je zabilježio najveći postotni dobitak u protekle četiri i pol godine.

Indeks Dow Jonesa ojačao je 2,6 posto na 13.289 bodova, S&P je bio na još većem dobitku, ojačavši za 2,9 posto na 1.469 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je za čak 3,2 posto, na 2.663 boda. Citigroup vrlo je dobar primjer oporavka na tržištu dionica nakon financijske injekcije iz Abu Dhabija čija je dionica porasla u srijedu za 6,7 posto dok je dionica druge po veličini američke banke, Bank of America bila na dobitku 4,5 posto.

Dionice financijskog sektora u prosjeku su porasle pet posto što je najveći dnevni dobitak tog sektora u razdoblju od prosinca 2002. godine. Nakon očekivanja sniženja kamatnih stopa savršeno se nadovezao pad cijene nafte od 3 dolara po barelu  što je pružilo veliku potporu maloprodajnim kompanijama i velikim proizvođačima.

Osim američkih burzovnih indeksa porasli su i europski indeksi pa je londonski Ftse bio na dobitku 2,7 posto, a frankfurtski DAX ojačao je za 2,6 posto na 7.724 boda.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara