Najviše glasova na izborima dobila stranka koja traži raspad Belgije

Tekst: J.C.
Foto: AFP

NOVI flamanski savez (NVA), stranka koja se zalaže za raspad Belgije, na parlamentarnim izborima dobila je najviše glasova! NVA je veći dio svojih glasova prikupila u Flandriji, gdje živi šest od ukupno 10,5 milijuna Belgijanaca.

NVA je prema prvim rezultatima dobila 29 posto glasova. Dosadašnja najjača stranka, flamanski demokršćani, dobili su 17,5 posto glasova. Ovo je prvi put da je na izborima pobijedila stranka koja se zalaže za raspad države. Raspet nedjeljnih izbora uvelike će otežati sastavljanje vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća stranka u Flandriji su liberali koji su dobili 14,5 posto glasova. Upravo su oni isprovocirali prijevremene izbore nakon što su napustili vladajuću koaliciju krajem travnja. Dobar rezultat ostvarila je i ekstremno desna stranka Flamanski interes koja ima 12,5 posto glasova.

U frankofonom dijelu Belgije, u Valoniji i briselskoj regiji, najviše glasova ima Socijalistička stranka (oko 36 posto). Oko 24 posto glasova na frankofonoj strani Belgije dobili su frankofoni liberali. Uskoro se očekuje početak pregovora o sklapanju koalicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara