Najviše kritika zastupnici izrekli na odredbe o legalizaciji istospolnih zajednica

U POJEDINAČNOJ raspravi o Prijedlogu zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama saborski zastupnici pokazali su najveće zanimanje za odredbu po kojoj bi se izjednačila prava izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Dok su zastupnici vladajuće koalicije prijedlog zakona ocijenili napretkom u zaštiti prava djece i obitelji, oporbeni zastupnici usprotivili su se zakonskom reguliranju istospolnih zajednica.

Jadranka Kosor (HDZ) smatra da nije potrebno donošenje novog zakona o obitelji već samo izmjene postojećeg, kao i da reguliranje prava istospolnih zajednica treba urediti posebnim zakonom.

Na tu temu žustro je reagirao zastupnik Željko Glavan (HSLS) istaknuvši da istospolnim zajednicama nije mjesto u zakonu o braku i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ozakonjenjem istospolnih zajednica šaljemo poruku zajednici da takve izvanbračne zajednice podržavamo i stimuliramo, istaknuo je Mario Kovač (HSLS).

Zlatko Canjuga (NZ) podržao je legalizaciju istospolnih zajednica, no ujedno upozorio i na niz nedostataka zakonskog prijedloga poput definicije braka.

Definicija braka kao zajednice muškarca i žene svodi brak na razinu seksualnosti i animalizma što brak sam po sebi nije, drži Canjuga. Također smatra da majka ne bi trebala biti obvezna otkriti tko je otac djeteta.

Kako bi se ubrzali postupci posvojenja djece Snježana Biga-Friganović (SDP) predložila je Ministarstvu rada i socijalne skrbi da što prije izradi protokol posvajanja i edukaciju osoba koji u tome sudjeluju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara