Najviše novca za razminiranje iz državnog proračuna

ZAMJENIK ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Mirko Ivanušić rekao je u Sisku na konferenciji za novinstvo da je od travnja 1998., kada je Centar osnovan, do sada za razminiranje potrošeno 1,6 milijardi kuna, od čega je najveći dio, 910 milijuna kuna, iz državnog proračuna.

Također je rekao da nijedna država u svijetu iz proračuna ne izdvaja više novca za razminiranje od Hrvatske. Gotovo 90 posto novca namijenjenog razminiranju osigurano je iz državnog proračuna, zajmova Svjetske banke, državnih poduzeća, lokalne uprave i samouprave i domaćih donacija, dodao je.

Komentirajući najavu pirotehničara AKD Mungosa da će prosvjedovati na Markovu trgu u Zagrebu zato što tri mjeseca nisu dobili plaće i što njihova tvrtka nema dovoljno posla na razminiranju, Ivanušić je rekao kako vjeruje da će pirotehničari iz te tvrtke s Vladom riješiti svoj status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mungos mora ići u restrukturiranje, a odgovornost za stanje nije samo na Vladi i Hrvatskome fondu za privatizaciju, nego i na njegovoj upravi", istaknuo je Ivanušić.

Predstavnici HCR-a rekli su da nisu točne informacije o niskoj cijeni razminiranja, na što se žale neke tvrtke na poslovima razminiranja i pirotehničari, ističući da je "prosječna cijena razminiranja u 237 ostvarenih projekta ove godine bila 7,30 kuna po četvornome metru za pretraživanje, te 10,59 kuna po četvornome metru za projekte razminiranja".

Kad je riječ o, kako je rekao, "proizvoljnim i netočnim informacijama da je za razminiranje utrošeno 11 milijardi kuna", te o navodnim krađama i nepravilnom trošenju novca za razminiranje", Ivanušić je istaknuo da su Državna revizija i Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine nadzirali rad HCR-a i nisu utvrdili nikakve nepravilnosti ili nezakonitosti.

Ustvrdio je da takve dezinformacije čine "višestruku štetu ukupnom sustavu razminiranja u Hrvatskoj", dodajući da se "takve proizvoljne i netočne izjave negativno održavaju i na širu međunarodnu donatorsku zajednicu, koja je još senzibilizirana za problem mina u Hrvatskoj i želi joj pomoći u razminiranju".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara