Nakon 20 godina policija dobila novi pravilnik o postupanju

POLICIJA je nakon 20 godina dobila novi pravilnik kojim je propisan način kako mora postupati i primjenjivati svoje ovlasti.

Pravilnik o načinu policijskog postupanja objavljen je u Narodnim novinama prije dva dana, a stupa na snagu početkom idućeg tjedna.

Odnosi na sve policijske službenike, osim na specijalističke odjele, kao što su odjeli prometne ili granične policije. Njihovo postupanje nije propisano zbog nedostatka zakonske osnove, a regulirat će se posebnim ministrovim pravilnicima ili napucima.

Uz Pravilnik objavljen je i popis od stotinjak kaznenih djela za koja policajci mogu uporabiti vatreno oružje kao sredstvo prisile.

Pravilnikom je detaljno propisano postupanje policije u raznim situacijama, od utvrđivanja identiteta, pozivanja na obavijesne razgovore, dovođenja, traganja, pretraga do uporabe sredstava prisile.

Za svako sredstvo prisile navedeno je kada i na koji način se mogu primijeniti. Tako je, među ostalim, propisano da policajac ima pravo uporabiti tjelesnu snagu radi svladavanja otpora osobe koja remeti javni red i mir ili koju treba dovesti, zadržati ili uhititi, te radi odbijanja napada. Izričito je navedeno da je policajac dužan prestati s uporabom tjelesne snage kada prestane napad ili otpor.

Propisani su i načini korištenja palica, sredstava za vezivanje, uređaja za prisilno zaustavljanje vozila, službenih pasa, konja, posebnih vozila i vrsta oružja, "uređaja za izbacivanje mlazova vode", te vatrenog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj policije dobio je ovlast da raspiše nagradu od 20 do 100 tisuća kuna za obavijest koja bi pomogla u otkrivanju i uhićenju počinitelja težih kaznenih djela. Ako raspisana nagrada ne donese rezultat, ravnatelj može ministru unutarnjih poslova predložiti raspisivanje nagrade veće od 100 tisuća kuna.

Također je propisano na koji način i kada policajci mogu ući u nečije poslovne prostorije i pregledati dokumentaciju, osobu ili vozilo, kako osigurati mjesto događaja i prikupljati obavijesti od pritvorenika, te kada uporabiti prikrivene izvidne mjere kao što su promatranje, pratnja, klopka i nadzor prijenosa stvari.

Uređeno je i na koji način policija može koristiti tajne izvjestitelje. Oni prije svega moraju potpisati izjavu da dragovoljno pristaju na to. Osoba koja je svjedok ili sudionik kaznenog djela za koje se koriste prikrivene mjere ne može biti tajni izvjestitelj.

Za uloženi trud i prikupljene obavijesti tajni izvjestitelj može biti novčano nagrađen, a obvezno mu se nadoknađuju troškovi koje je imao u izvršenju zadatka. Može biti saslušan kao svjedok samo ako na to sam pristane.

Pravilnikom je propisano da policajci ubuduće pri uhićenju moraju dati pouku uhićenoj osobi, odnosno izgovoriti: "Uhićeni ste zbog tog i tog kaznenog djela, niste dužni iskazivati, imate pravo na branitelja i obavještavanje obitelji".

Stupanjem na snagu novog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu postupanja službe javne sigurnosti iz 1983.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara