Nakon 700 godina Templari se vratili u Hrvatsku

POPULARNOST "Da Vincijevog koda" ponovno je uskrsnula priče i razbuktala maštu o tajanstvenom crkvenom redu Templarima, koji je ukinut prije gotovo 700 godina. Možda radi popularne kulture ili možda zbog nekih nama nepoznatih planova Crkve, u Hrvatsku se ponovno vraća taj red, a dokaz tome je ovog vikenda održana ceremonija primanja članova u Viteški Red Templara u blizini Našica.

Glas Koncila još je nedavno pisao o Templarima: kako ih više nema na povijesnoj sceni gotovo punih sedam stoljeća, te da nije ništa neobično da su pali u zaborav. "Za njih dobro znaju još samo crkveni povjesničari", kaže Glas Koncila, no nova primanja u "križarski red" događaju se pod patronatom Crkve.

Zavjet na tlu koji je prije 700 godina pripadao Templarima

Tako su u crkvici Svetog Martina u selu Martinu kod Našica članovi Viteškog Reda Templara svečano prisegnuli na Bibliju, a nakon svečane ceremonije održana je i sveta misa koju je služio fra Ivan Bošnjak iz župne crkve sv. Antuna Padovanskog. Svakako je zanimljivo napomenuti kako je crkvica Svetog Martina, u kojoj su prisegnuli neki novi Templari, na području gdje je nekada davno bio dom tih križara u Hrvatskoj. Naime, u povijesnim knjigama spominje se tzv. "kuća od Templara od Svetog Martina" i to 1277. godine, kao i crkvica Svetog Martina 1334. godine, a na tom području Templari su imali svoje posjede.

Cilj modernih Templara širenje je riječi iz Biblije, kako među kršćanima, tako i među ostalim religijama.  Novi članovi Reda dobili su postulanski staž, kako templari nazivaju svoj početni status, koji može trajati najmanje šest mjeseci, a najviše dvije godine, a potom se uzdiže u rang viteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incijacija je tajna

Dio ceremonija Templara je tajan, a njihov red smatra se tajnim društvom. Prema onom što se zna tzv. "postulantski staž" zove se i vrijeme spoznaje i osobne odluke. Inicijacija je jasna odluka za nov početak "druženja sa Bogom". Također, inicijacija isto tako znači i vječni pristup tom redu iz kojeg nema izlaza jer  "Templar je zauvijek Templar".

"Inicijacija je mistika koja se sastoji od obreda koji su temeljeni na Svetom pismu, te se točno zna zašto se nešto radi, poznaje se sva simbolika koja se koristi, kako bi inicirani što dublje ušao u spoznaju samoga sebe, Boga i svih ljudi. Inicirani tako postaje član Templarskog reda, te sada je sposoban učiti i spoznavati  istinu o prosvjetljenju, koje će sam biti svjedok", može se pročitati na jednoj od internet stranica posvećenim Templarima. 

Uz Templare se još i danas povezuju legende o Svetom gralu, Zavjetnoj škrinji, i nekim tajnama graditeljstva, a povezuje se ih se i s masonima.


I.Ć.
Foto: Wikipedia

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara