Nakon 90 godina ruski Vrhovni sud odlučio: Ubojstvo obitelji Romanov je bilo protuzakonito

Nakon 90 godina ruski Vrhovni sud odlučio: Ubojstvo obitelji Romanov je bilo protuzakonito

NAKON više od 90 godina od njegova brutalnog smaknuća, ruski je Vrhovni sud odlučio kako je ubojstvo ruskog cara Nikole II., punim imenom Nikolaja Aleksandroviča Romanova, i njegove obitelji, bilo protuzakonito.

Kako prenosi ruska novinska agencija Interfax, ovakva odluka će dovesti do znatnih izmjena u ruskim povijesnim udžbenicima. Naime, dinastiji Romanov je ovakvom odlukom, na opće odobravanje njihovih poklonika, vraćen ugled, a članovi obitelji cara Nikole II. su ovime proglašeni žrtvama zločina.

Podsjetimo, u noći sa 17. na 18. srpnja 1918. godine, Nikolaja Aleksandroviča Romanov, njegovu suprugu Aleksandru Fjodorovu Romanov, kćeri Olgu Nikolajevu Romanov, Tatjanu Nikolajevu Romanov, Mariju Nikolajevu Romanov, Anastaziju Nikolajevu Romanov i sina Alekseja Nikolajeviča Romanova, u Jekaterinburgu su strijeljali boljševici. Desetljećima su okolnosti tog zločina bile obavijene velom tajne pa je tako priča o dinastiji Romanov postala temelj za brojne urbane legende, među kojima je i ona da je pokolj jedina uspjela preživjeti princeza Anastazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji ubojstva su službeno objavljeni tek početkom 90-ih godina, pred raspad SSSR-a. Tad su iskopani i Nikolajevi posmrtni ostaci. Godine 1998. car je sahranjen u Sankt Petersburgu, a 2000. proglašen i svecem Ruske pravoslavne crkve.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara