Nakon četiri incidenta u hrvatskim zatvorima, reagirao i HHO

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava reagirao je na nedavna događanja u zatvorima u Puli i Požegi, te najnovije vijesti iz kaznionica u Osijeku i Lepoglavi. Upozoravaju na alarmantno stanje.

Naime, jedan je dio zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi u utorak prestao s radom jer su nezadovoljni kvalitetom hrane i uvjetima smještaja uslijed prenapučenosti Kaznionice, a zatvorenik osječkog Okružnog zatvora popeo se jučer na vrh zgrade i prijetio da će se ubiti zbog nehumanog odnosa zaposlenika zatvora prema zatvorenicima.

"Preopterećenost smještajnih kapaciteta ustanova jedan je od najvećih problema s kojima se suočava zatvorski sustav, a osim najave gradnje zatvora u Šibeniku nema drugih planova kojima bi se ta situacija poboljšala", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Ivo Banac, predsjednik HHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je zbog toga HHO u suradnji sa Upravom za zatvorski sustav krenuo u realizaciji projekta monitoringa sustava, kako bi se na temelju snimljenog stanja dale preporuke Saboru, Vladi, Ministarstvu pravosuđa i Upravi za zatvorski sustav za poboljšanje uvjeta, navodi Odbor.

U vezi incidenata u četiri kaznionice traže objavljivanje nalaza komisija koje će ih istraživati u najkraćem roku, navode u priopćenju u kojem apeliraju da svi sudionici da daju svoj maksimum kako bi se u ovim uvjetima što je više moguće poštivala ljuska prava kako zatvorenika tako i zaposlenika unutar sustava.

C.D.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara