Nakon dana šutnje slijedi dan odluke: Birališta se otvaraju u 7 sati

NAKON što je Hrvatska subotu provela u predizbornoj šutnji, nedjeljni "dan odluke" će diljem zemlje otpočeti u 7 sati, kada se u 10 izbornih jedinica otvara 6.707 biračkih mjesta. Birališta se u Hrvatskoj zatvaraju u 19 sati.

Hrvatski će državljani, osim u domovini, moći glasovati i u inozemstvu, na 265 biračkih mjesta u 53 države. S obzirom na vremensku razliku, glasovanje u inozemstvu je otpočelo 23. studenog na Novom Zelandu, u 19 sati prema srednjoeuropskom vremenu, a završit će 26. studenog u Los Angelesu, u 3 sata prema srednjoeuropskom vremenu.

Birači će svoj glas moći dati jednom od 3.585 kandidata sa 251 kandidacijske liste u I. do XI. izbornoj jedinici ili jednom od 72 kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

Prema podacima koje je dostavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), za provođenje izbora je na biračka mjesta otpremljeno ukupno 5.665.010 glasačkih listića, za 4.478.386 birača.

U 12 sati će DIP izvijestiti o odazivu birača na birališta do 11 sati, a u 17 sati će izvijestiti o događanjima na biralištima do 16 sati. O tijeku izbornog dana, DIP će izvijestiti u 20 sati. Prvi rezultati izbora očekuju se u 21 sat, nakon čega će se rezultati osvježavati sve do ponoći.

Prvi dan izbora u inozemstvu protekao "bez većih nepravilnosti"

O događanjima na biralištima u inozemstvu izvijestili su GONG i udruga Elekta, u čijim se priopćenjima navodi kako "nije bilo većih nepravilnosti".

GONG je izvijestio kako prvi dan na inozemnim biralištima protekao uz "manji broj kriznih situacija" - fizički obračun te kršenje izbornih pravila i predizborne šutnje. Naime, jedan je od birača u Banja Luci nasrnuo na članove biračkog odbora i predstavnika diplomatsko-konzularnog predstavništva, zbog toga što mu je bilo uskraćeno pravo glasa, jer se nije prethodno registrirao za glasovanje.

S nekoliko biračkih mjesta GONG-u je prijavljeno da su predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi stranke, što je protuzakonito, budući da samo članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici mogu biti pripadnici stranaka. Također, bilo je i onih koji su se oglušili na predizbornu šutnju.

Elekta je također izvijestila o pojavi predizbornih plakata na biralištu u Tuzli te o kršenju predizborne šutnje. Osim toga, u svom su izvješću napisali kako su u Tuzli zabilježena i tri slučaja glasovanje u tuđe ime, a zaprimili su i prijave građana o navodnim zahvalnicama koje se biračima dijele nakon glasovanja na biračkim mjestima u Širokom Brijegu.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara