Nakon dvije noći nasilja ulice Kopenhagena malo mirnije

Nakon dvije noći nasilja ulice Kopenhagena malo mirnije

POLICIJSKE vlasti u Kopehagenu su priopćile kako su i treću noć na ulicama danskog glavnog grada zabilježeni neredi, ali u daleko manjem opsegu nego u četvrtak i petak, kada su radikalni ljevičari postavljali barikade i palili automobile.

Barikade su sinoć postavljene tek u blizini hipi-enklave Christiania, te su ih prosvjednici zapalili. Policija je također zabilježila čarke s manjim grupama demonstranata.

Prosvjede je izazvala nasilna deložacija skvotera iz "Ungdomshuseta" - tzv. "Omladinske kuće", koja je od 1982. godine neslužbeno sjedište radikalnih ljevičarskih skupina. Nju su u četvrtak specijalne policijske postrojbe izvršile temeljem sudskog naloga, odnosno činjenice da je zgrada - poznata po tome što je u njoj 8. ožujak proglašen Međunarodnim danom žena - 2001. godine postala vlasništvom protestantske fundamentalističle sekte "Fadershuset".

Radikalni ljevičari su se zarekli da će od Kopenhagena napraviti ratnu zonu ukoliko im se ne vrati "Ungdomshuset", a u toj namjeri su ih podržale na desetine ideoloških istomišljenika iz Švedske, Njemačke, Norveške i niza zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U švedskom Malmöu je policija tako u petak uhitila trojicu osoba naoružanih eksplozivom i Molotovljevim koktelima, koji su ih imali namjeru iskoristiti na ulicama Kopenhagena.

U ranim jutarnjim satima su izvršene policijske racije na hostele i sjedišta lokalnih ljevičarskih grupa, a čija je svrha bila uhićenje i protjerivanje stranih aktivista. Prema prvim izvješćima većina uhićenih su danski državljani.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara