Nakon dvosmislenih izjava, austrijska predsjednička kandidatkinja se ogradila od nacizma

Nakon dvosmislenih izjava, austrijska predsjednička kandidatkinja se ogradila od nacizma

Tekst: Z.J.
Foto:FPOe Austria

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja austrijske slobodarske stranke (FPÖ) Barbara Rosenkranz službeno se distancirala od nacističke ideologije. Rosenkratz je izazvala komentare u javnosti nakon što je izrekla nekoliko dvosmislenih komentara o zakonu kojim se zabranjuje nacizam. Trenutno jedina protukandidatkinja aktualnoga austrijskog predsjednika Heinza Fischera na travanjskim izborima je u intervjuu kritizirala zakon protiv nacističke ideologije, tvrdeći da se njime zadire u ljudsku slobodu govora.

Rosenkranz je kritizirala zakon donesen u Austriji 1947. godine prema kojem su zabranjene nacističke stranke i organizacije, ali i objavljivanje ili zagovaranje nacističke ideologije te izražavanje revizionističkog shvaćanja holokausta. Za kršenje toga zakona predviđena je zatvorska kazna u trajanju do 20 godina.

"Nikada nisam sumnjala u taj zakon kao simbol ograničavanja nacionalsocijalizma i ustrajem u tome", rekla je 51-godišnja političarka na konferenciji za tisak na kojoj je željela objasniti javnosti navodni nesporazum do kojeg je došlo, okrivljavajući pritom medije za pogrešnu interpretaciju njezinih riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva oštro osudila pronacističke izjave

Političke stranke u Austriji, predstavnici Crkve i židovske organizacije su oštro reagirali na izjavu Rosenkranz. Židovske organizacije su je nazvale "sramotom Austrije", a bečki nadbiskup i kardinal Christoph Schönborn je rekao da se "takav čovjek ne bi smio kandidirati na izborima".

I dnevni časopis Kronen Zeitung koji je dosad podupirao Rosenkranz je najavio odustajanje od potpore ukoliko se političarka ne ogradi od iznesenih tvrdnji, prenose austrijski mediji.

Ipak, ovaj skandal nije prvi ovakve vrste za Rosenkranz. Naime, ona je već i ranije poticala rasprave o austrijskoj nacističkoj prošlosti, a jedan novinar ju je 1995. godine nazvao "nacisticom iz dosade". I suprug političarke, Horst Jakop Rosenkranz, nekadašnji član zabranjene neonacističke stranke NPD, i dalje redovito objavljuje tekstove u desničarskom listu Fakten.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara