Nakon Hrvata, i Amerikanci objavili imena britanskih špijuna

JEDAN američki Internet site objavio je u nedjelju puna imena i prezimena čak 74 britanska špijuna, djelatnika obavještajne agencije MI6. Još uvijek nije jasno kakvu će akciju zbog toga poduzeti britanske sigurnosne i obavještajne službe, koje žele objavljeni sadržaj skinuti s Interneta odnosno prekinuti njegovu daljnju distribuciju.

No, poznato je da će MI6 pokušati ublažiti nastalu štetu, te upozoriti osobe čija su imena objavljena na siteu.

Cijela priča o otkrivenim imenima britanskih špijuna još je zanimljivija ako se u obzir uzme da čak 18 članova obnaša dužnost ambasadora Velike Britanije.

Američki site nabrojio je imena uz zahvalu osobi nazvanoj samo slovom A.

Ovaj slučaj nije prvi takve vrste u Americi. Naime, već nekoliko puta razni američki siteovi objavljivali su navodna imena stranih obavještajaca.

Prije šest godina, bivši časnik tajne službe MI6, Richard Tomlison, optužen je da je navodno jednom web siteu ustupio poduži spisak imena članova tajne službe. Tomislon je završio u zatvoru jer je prekršio državni zakon o zaštiti povjerljivih podataka, no nikad nije priznao to djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je objavio imena članova MI6, Tomislon je dugo šutio, a potom je napustio Veliku Britraniju te objavio knjigu tiskanu u Moskvi i Edinburghu

Nedavno su i jedne hrvatske tjedne novine objavile imena navodnih pripadnika tajne obavještajne službe MI6, koji su radili u Hrvatskoj. Objava imena navodno se dogodila zbog unutrašnjeg sukoba u hrvatskim obavještajnim službama, a koja su prouzrokovana neslaganjima oko načinima potrage za Antom Gotovinom.

Povjerenstvo D Notice, koje savjetuje obavještajne i sigurnosne čelnike, zamolila je britanske medije da ne objavljuju imena pripadnika MI6 tajne službe, iako su njihova imena već otkrivena na drugim siteovima.

U Americi se namjerno otkrivanje indentiteta tajnog agenta CIA-e smatra velikim prijestupom, za koji je predviđena zatvorska kazna.

Velika istraga vodila se nakon što je nepoznati izvor iz američke vlade 2003. godine novinarima otkrio identitet tajnog agenta CIA-e Valeriea Plamea.

Judith Miller, reporterka New York Timesa, završila je u zatvoru jer nije htjela odati anonimni izvor svojih podataka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara