Nakon Indeksa: Rektor Bjeliš predstavio mjere protiv nepotizma i korupcije

Nakon Indeksa: Rektor Bjeliš predstavio mjere protiv nepotizma i korupcije

NAKON što je akcija Index uzdrmala zagrebačko Sveučilište, njegov vrh je najavio da će i sam pokrenuti mjere za suzbijanje korupcije u svojoj zajednici. Danas je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš najavio prve mjere poput uvođenje deklaracije o dodatnim djelatnostima kojom bi svaki djelatnik Sveučilišta naveo sve svoje djelatnosti koje obavlja izvan svojih redovnih obaveza u znanstvenim institucijama, poput vanjske nastave nastave, istraživačkog i stručnog rada, sudjelovanja u radu nadzornih odbora, upravnim vijećima, kao i u vlastitim privatnim tvrtkama, te tvrtkama članova obitelji.

Na sveučilištu su odlučili i stati na kraj nepotizmu, pa će se ubuduće pri zapošljavanju djelatnika koji su rodbinski povezani s nekim od zaposlenika fakulteta, osnovati posebno povjerenstvo koje će to nadgledati.

"U povjerenstvu će biti većina članova koji nisu s tog fakulteta na kojem je objavljen natječaj, a imenovat će ga relevantno tijelo na sveučilišnoj razini, kao što su odgovarajuća Vijeća ili Rektorski kolegij u širem sastavu", najavio je rektor Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi izvještaj Ekspertne skupine koje proučava provedbu akcije Indeks, Bjeliš očekuje do kraja ovog mjeseca, a sljedeći tjedan se ponovno sastaje s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem.

D.M.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara