Nakon jučerašnjeg potresa curi voda iz japanske nuklearke Onagawa

Nakon jučerašnjeg potresa curi voda iz japanske nuklearke Onagawa

Foto: AFP

NAKON jučerašnjeg potresa od 7,4 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Japan, iz nuklearne elektrane Onagawa na sjeveroistoku zemlje je počela istjecati voda, izvještava Reuters.

Kako je izvijestila tvrtka koja upravlja elektranom, Tohoku Electric Power, razina radijacije u okolici elektrane nije povećana, dok je unutar zgrada reaktora nešto veća od uobičajene.

Objašnjeno je da je došlo do istjecanja vode iz spremnika s iskorištenim nuklearnim gorivom reaktora 1, 2 i 3. Voda curi na još tri mjesta iz kompleksa oko reaktora 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Elektrana Onagawa je zatvorena nakon što je Japan 11. ožujka pogodio razoran potres magnitude 9 stupnjeva po Richteru, a samu elektranu 13-metarski tsunami.

Nakratko otkazalo i hlađenje, ali sada sve normalno radi

Nakon jučerašnjeg potresa prekinut je dovod iz dva od tri izvora električne energije prema elektrani koji su potrebni da je održavaju u "hladnom pogonu". Iako je jedno vrijeme bilo prekinuto i hlađenje reaktora, stvari se vraćaju u normalu i reaktori se opet hlade po uobičajenom procesu. Kako objašnjavaju, postoji i pomoćni generator koji se u slučaju kvara ili nužde može aktivirati.

U jučerašnjem potresu poginulo je, prema posljednjim informacijama, četvero ljudi, a 132 je ozlijeđeno. Ubrzo nakon potresa objavljeno je upozorenje o mogućnosti tsunamija koje je vrlo brzo ukinuto. Nova šteta u nuklearki Fukushima nije zabilježene, ali je osoblje evakuirano iz preventivnih razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara