Nakon ljetnog vremena došla zima: Na Platku pao snijeg

Tekst: I.Kri.
Foto: Platak.com, Miroslav Kiš, Tea Cimas, Željko Hajdinjak (Cropix)

NAKON tjedna u kojem smo se skidali u kratke majice na ugodnih 25 stupnjeva Celzijusa došao je i ponedjeljak koji je od ranog jutra kišovit uz grmljavinske pljuskove u mnogim dijelovima lijepe naše.

Temperatura zraka se sa ugodnih 25 stupnjeva prošlog tjedna brzo spustila na prohladnih desetak danas, a praćena je i kišom te pljuskovima u mnogim dijelovima Hrvatske. U 13 sati su Sljeme i Parg-Čabar bili najhladnije mjerne postaje sa samo četiri stupnja Celzijusa, dok je najtoplije na južnom Jadranu koji, kao i ostali "hladni dio" Hrvatske nije pošteđen oblaka. Najtoplije je u bilo na otoku Visu u Komiži gdje je izmjereno 23 stupnja Celzijusa, no i tamo je pretežito oblačno. 

U četvrtak u Zagrebu 0 stupnjeva Celzijusa

Prognoza vremena za ovaj tjedan kaže kako će nas ovakve vremenske prilike pratiti sve do nedjelje. Poprilično ružno izgleda najava da će minimalna temperatura u Zagrebu u četvrtak biti 0 stupnjeva Celzijusevih što znači da bi nas do kraja tjedna mogao dočekati i snježni pokrivač. Ogulin će narednih dana biti jedan od najhladnijih te se najniža temperatura u njemu od srijede neće podići sa 0.

Danas je preko Hrvatske prešla hladna fronta ciklone. Kako javljaju hrvatski meteorolozi hladna fronta je zahvatila čitavu središnju Hrvatsku, Gorski kotar, zapadnu Slavoniju i dio Like te sjevernog Jadrana. Fronta je prvo oko 10 sati zahvatila Međimurje i Zagorje, a onda se širila prema istoku.

Na Platku pao snijeg

Čitavo područje je osim jakog vjetra bilo i zahvaćeno pljuskovima, a mjestimično i jakom grmljavinom. U višim brdskim predjelima pao je i snijeg. Oko 12 sati ista fronta je došla do Istre, Kvarnera i Gorskog kotara gdje je donijela olujne udare bure, kišu i grmljavinu te tuču. U Rijeci je nevrijeme lomilo grane i ograde, a bilo je i oštećenih automobila. Uz to je i pala temperatura ispod 10 stupnjeva. Stanovnici Gorskog kotara se smrzavaju ispod 5 stupnjeva, dok je na visinama iznad 1200 metara počeo padati snijeg, pišu Crometeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara