Nakon Londona, svijet čeka na novi napad

NAKON jučerašnjeg napada na London, za koje je britanski premijer Tony Blair optužio islamističke teroriste, u svijetu se postavlja samo jedno pitanje: tko će se sljedeći naći na tapetu mafije 21. stoljeća i koliko ćemo na taj čin čekati.

Dok se prašina i dim u središtu Londona još nisu sasvim slegli, svjetski čelnici grozničavo razmišljaju o tome koji su sljedeći koraci u borbi protiv terorista.

"Nećete pobijediti!" - hrabro je u četvrtak rekao Tony Blair. No, čini se da pošast zvana terorizam, a sada već slobodno možemo reći i Al-Qaida, već pobjeđuje, i uspijeva dokazati svjetskim liderima koliko su nemoćni i slabi u rješavanju tog problema.

Jedna od brojnih terorističkih organizacija koje povezuju s Al-Qaidom preuzela je odgovornost za napad, no još će dugo Blair i njegovi suradnici tražiti odgovore na brojna pitanja, između ostalog i na ono tko je uistinu kriv za desetke mrtvih i stotine ranjenih u Londonu, te zašto je napadnut baš taj grad.

Je li London samo opomena, i jesu li islamski teroristi opet u velikoj prednosti, ostaje nam vidjeti.

Nije slučajno da su se simultane eksplozije dogodile samo dan nakon što je London dobio domaćinstvo OI 2012. godine. U isto se vrijeme održavao i summit G8 u Škotskoj, pa je poruka islamista sasvim jasna.

Strah je preplavio cijelu Italiju, kao i glavne gradove Europe. U SAD-u psi su u četvrtak tražili eksploziv po autobusima i vlakovima, dakle, čitav svijet je stavljen u pripravnost.

Velika Britanija aktivirala je i plan "Kobra" kojim se formira krizni štab. "Kobra" je zapravo dramatičan naziv za civilni odbor izvanrednih stanja, a predsjedanje odborom i popis članova zavisi o situaciji zbog koje je sazvan.

Napadi na London bili su vrlo slični napadima na Madrid prije dvije godine, iz čega se vidi da ih je počinila ista organizacija, koja ima i više no razvijen smisao za tajnost.

Protiv Al-Qaide se teško boriti iz dva razloga. Prvi razlog je da su njeni operativci fanatizirani i spremni na vlastito stradanje, a drugi da se radi o organizaciji čiji su čelnici ali i oni koji djeluju na terenu vrlo inventivni u osmišljavanju i pripremi napada, te uspješni u njihovoj provedbi.

Napad na London njihov je veliki uspjeh, jer cijela je svjetska pažnja bila politički koncentrirana na Britaniju.

Niz eksplozija dogodio su u najvećoj jutarnjoj špici, što je dovelo do paralize Londona gotovo cijeli dan.

Teroristi London vide kao glavnog eksponenta washingtonske politike s ove strane Atlantika, no britanska policija nije dala nikakve naznake da bi se ovaj očekivani napad mogao dogoditi već ovog ljeta.

Kako navode u Jutarnjem listu, Al-Qaida je organizacija koja želi postići što veće krvoproliće, ali je u ovom slučaju veću važnost imala simbolična snaga udara na samo financijsko i političko središte Britanije.

Bitno je vidjeti kako će europske zemlje reagirati na londonski napad. Možda će zaključiti kako se to njih izravno ne tiče, već se radi o novom udaru na Bushovu koaliciju voljnih, a možda će shvatiti kako u biti nitko nije potencijalno pošteđen.

Još je prerano govoriti o tome koliko su konkretne prijetnje da će nakon Britanije slijediti udar na Italiju i Dansku, jer sigurnosne službe nemaju razvijen sustav kodirane komunikacije s Al-Qaidom kao s IRA-om ili ETA-om, koje su tijekom godina uspostavile sustav prepoznavanja.

Posrijedi je logika: nakon Bushevih New Yorka i Washingtona, Aznarova Madrida, te Blairova Londona, na redu bi mogao biti Berlusconijev Rim.

Upravo oko toga će svjetski čelnici i službe sigurnosti voditi žustre rasprave, no činjenica je kako se ovdje ipak radi o osveti Britaniji zbog ustaljene političke podrške Bushovoj administraciji.

Stoga bi sljedeća metropola koja može očekivati krvoproliće mogla biti bilo koja američka saveznica, pa je jasno da u strahu s razlogom mogu biti svi koji na bilo koji način pomažu ili podržavaju predsjednika Busha i njegovu vanjsku politiku u borbi protiv terorizma, odnosno, borbi za naftu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara