Nakon nadogradnje aerodroma, Zagreb će dobiti Kongresni centar

Nakon nadogradnje aerodroma, Zagreb će dobiti Kongresni centar

U ČETVRTAK su se na Markovom trgu sastali premijer Sanader i zagrebački gradonačelnik Bandić koji su razgovarali o završnoj fazi izgradnje novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ). Novi terminal gradit će se po modelu samofinanciranja.

Sanader se s Bandićem sastao zbog toga da se vidi mogu li se Vlada i Grad Zagreb, kao dva najveća vlasnika ZLZ, usuglasiti oko strategije proširenja i modernizacije zagrebačkog aerodroma.

Inače, država ima 55 posto udjela u vlasništvu nad ZLZ, 35 posto ima Grad Zagreb, dok po pet posto imaju Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija.

"Mogu reći da smo se našli i da smo donijeli odluku koju ćemo podastrijeti manjinskim vlasnicima, a to je da se slažemo oko toga da projekt izgradnje novog putničkog terminala ide po modelu samofinanciranja. Bilo je različitih modela oko kojih se dugo razgovaralo, no mi smo se opredijelili za model samofinanciranja jer je najjeftiniji i najefikasniji. " - kazao je premijer nakon završetka razgovora.

Završetak gradnje "za nekoliko godina"

Sanader je kazao kako je Upravi ZLZ naloženo raspisivanje javnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje. Slika postojećeg rješenja koje se svojedobno moglo vidjeti u javnosti, predstavlja tek jedno od ponuđenih rješenja, a konačno rješenje bit će odabrano po završetku javnog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je kazao kako su sve predradnje za izgradnju novog terminala završene, tj. sređeni su imovinsko-pravni odnosi, izrađena je studija utjecaja na okoliš te je od strane Zračne luke zatražena lokacijska dozvola koja će uskoro biti izdana.

Zaključio je kako je Vlada odlučna da ZLZ dobije image kakav zaslužuje zračna luka jedne metropole. U svom govoru nije precizirao kada bi projekt modernizacije trebao završiti, već je samo rekao da bi trebao biti završen "za nekoliko godina".

Bandić najavio gradnju Kongresnog centra Zagreb

"Sretan sam što je postignut dogovor da Zagreb postaje uistinu europska metropola, ne samo za potrebe građana Grada Zagreba nego za potrebe jugoistoka Europe i da budemo zračni koridor ili zračna destinacija. Mislim da to Zagreb može, s Republikom Hrvatskom svakako, to trebamo napraviti i sretan samo što smo postigli dogovor." - kazao je Bandić.

"Nakon ovoga još i dodatna obaveza na Gradu, jer to su dva nedosanjana sna, nova Zračna luka i Kongresni centar Zagreb, a onda možemo primiti svakoga na obraz Zagreba i Hrvatske. Zagreb mora imati  i Kongresni centar i pravu zračnu luku." - zaključio je Bandić.

Tekst i foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara