Nakon New Yorka i London očekuje prometni kaos

ŠTRAJK djelatnika londonskog javnog prijevoza, najavljen za Silvestrovo i Novu godinu, izazvat će prometni kaos u glavnom britanskom gradu i onemogućiti stanovništvo da iskoristi uslugu besplatnog prijevoza podzemnom željeznicom na novogodišnju noć, koja je trebala biti na snazi od 23.45 na Silvestrovo do 4.30 na Novu godinu.

Londonska podzemna željeznica zbog štrajka neće raditi od 31. prosinca u podne do 1. siječnja u podne, objavio je sindikat londonskog gradskog prijevoza (RMT) nakon glasovanja djelatnika u četvrtak.

RMT se boji kako će Londonska podzemna željeznica (LU), uključujući i prodavaonice karata, mogli uskoro ostati bez posla i ugroziti sigurnost.  U petak bi se trebali naći predstavnici RMT-a i LU kako bi pokušali naći rješenje problema, javlja BBC.

RMT je priopćio kako je glasovanje više od četiri tisuće zaposlenih u podzemnoj željeznici pokazalo nadmoćnu potporu 24-satnom štrajku 31. prosinca i drugom, zakazanom za 8. siječnja.

Uzrok štrajka se razlikuje, ovisno o izvoru. Transport for London, koji upravlja podzemnom željeznicom, tvrdi da su zaposleni tražili poseban bonus za rad na Staru godinu, ali dodaje kako je prošlogodišnjim sporazumom o 35-satnom radnom tjednu kao protuusluga dogovoren rad 31. prosinca bez dodatne naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Londona Ken Livingstone žustro je osudio najavu štrajka.

"Ne možete doći godinu dana nakon što ste prihvatili sporazum o kraćem radnom vremenu i reći Ne želimo poštovati naš dio dogovora." - kazao je Livingstone.

Glavni tajnik RMT-a Bob Crow rekao je kako je glasovanje o štrajku odgovor na "pokušaje gazda podzemne željeznice da na mala vrata razmjeste stotine djelatnika na postajama pod krinkom dogovora o 35-satnom radnom tjednu".

"RMT neće dopustiti nikakvo slabljenje sigurnosnih standarda ni naših članova ni putnika." - izjavio je Crow.

Glasnogovornik londonske podzemne željeznice rekao je kako neće biti većih otpuštanja radnika i kako su pregovori uprave i sindikata još u tijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara