Nakon odluke meksičkog suda desničar Calderon na korak od formalnog proglašenja pobjednikom

MEKSIČKI federalni izborni sud je jučer na javnoj sjednici i nakon djelomičnog prebrojavanja glasačkih listića odlučio kako ne postoje razlozi da se preinači prvotna odluka meksičkih izbornih vlasti prema kojima je na izborima 2. srpnja za predsjednika bio izabran Felipe Calderon, kandidat desničarske stranke PAN.

Na odluku suda nema prava žalbe te se očekuje da će Calderon 6. rujna biti i formalno proglašen za pobjednika, te bi 1. prosinca preuzeo predsjedničku dužnost od Vicentea Foxa, koji je kao kandidat PAN-a bio pobijedio prije šest godina.

Međutim, ta odluka, po svemu sudeći neće staviti točku na političku krizu koju su izazvale tvrdnje poraženog ljevičarskog kandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora kako je bio žrtvom velike izborne prevare.

Lopez Obrador, popularni gradonačelnik Ciudad Mexica koji podršku ima među siromašnijim dijelovima glasačkog tijela, već je organizirao demonstracije sa stotinama tisuća sudionika, a njegovi pristaše su u jednom navratu i blokirali ceste u znak prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu održanom u nedjelju Obrador je najavio kako će odluku u prilog Calderonu smatrati "državnim udarom", te je sugerirao da će se nastaviti boriti vaninstitucionalnim sredstvima kao što su kampanja građanskog neposluha i osnivanje paralelne vlade.

U međuvremenu je Obrador dobio podršku od strane 200-ak uglednih pisaca, znanstvenika i intelektualaca iz SAD, Latinske Amerike, Kanade i Francuske koji su napisali javno pismo u kojem izražavaju gnušanje navodnom izbornom prevarom i podržavaju prosvjede.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara