Nakon orkanske bure, obilne kiše i poplava vraća se ljeto: Evo što donosi prognoza za idući tjedan

Nakon orkanske bure, obilne kiše i poplava vraća se ljeto: Evo što donosi prognoza za idući tjedan

Foto: FAH, 123rf

I DANAŠNJI podaci o količini kiše koja je pala u zadnja 24 sata potvrđuju da je subota na području Slavonije bila vrlo kišovita. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro) najviše kiše je ponovno palo u Kutjevu, čak 71 litra.  Slijede: Slavonski Brod 60.4, Lipik 56, Slatina 51,  Bilogora 49.3, Đakovo i Virovitica  46, Daruvar 45.5, Gradište 44.9,  Vinkovci 39...

Na nekoliko lokacija u Slavoniji je u posljednja 4 dana palo više od 100 litara kiše. Kišni rekorder je, od DHMZ postaja Kutjevo sa čak 188 litara kiše od srijede ujutro do nedjelje ujutro. U Slavonskom Brodu je ciklona donijela  119.4 litre, od čega je glavnina (101.1 litra) pala u zadnja dva dana, tijekom petka i subote.  To je više od mjesečnog prosjeka za srpanj koji iznosi 80.6 litara kiše na kvadratni metar. Zanimljivo je da je srpanj u Slavonskom Brodu prosječno drugi najkišovitiji mjesec u godini. Kišovitiji od njega je samo lipanj s prosjekom od 86.8 litara kiše, piše Crometeo.

U Osijeku je ciklona donijela 88.5 litara kiše, što je također više od mjesečnog prosjeka za srpanj koji iznosi 60.6 litara kiše.

Više od 100 litara kiše je u zadnja 4 dana ciklona donijela i Lipiku (107), Gradištu (104.4) i Gradištu (101.1).  Na još 11 meteoroloških postaja  u Slavoniji palo je više od 75 litara kiše.

U središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti ciklona je donijela od 23.6 litara kiše u Karlovcu do 53.1 u Sisku. U gorju je najviše palo na Zavižanu, 64 litre (glavnina tijekom srijede 14. srpnja). Na Jadranu je kiše bilo znatno manje. Jedino odskaču Dubrovnik (33.1) i Pazin (34.5) ali riječ je o jednodnevnim količinama kiše.  U Splitu su pale tek 4 litre kiše, a u Zadru niti litra (0.6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Olujna i orkanska bura

Olujna i orkanska bura, koja je obilježila protekla dva dana na Jadranu je u nedjelju oslabila pa se je promet normalizirao i više nema zatvorenih cesta niti ograničenja  zbog vjetra.

Subota je, osobito u unutrašnjosti donijela jesenske temperature zraka. Najviše dnevne temperature tako su se kretale od 14 do 16°C, a minimalne su bile samo za stupanj ili dva niže.  U gorju je bilo još svježije. Tako se na Zavižanu temperatura spustila na 2.4°C (maksimalna je iznosila 7.1°C), a na Sljemenu na 6.6°C (maksimalna 9.0°C).

Što nas čeka idući tjedan?

Sudeći prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je novo sunčano razdoblje i postupni rast temperatura.

Sutra će na Jadranu biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano, a uz prolazno jači razvoj oblaka tek ponegdje može pasti malo kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu mjestimice bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji još povremeno i jak. Najniža jutarnja temperatura između 11 i 16, na Jadranu od 17 do 21 °C. Najviša dnevna od 23 do 28, na Jadranu do 31.

Kako će tjedan odmicati, tako će diljem zemlje biti sve više sunca, a temperature će se ponovno penjati preko 30 stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara