Nakon pet godina javno pogubljenje u Teheranu

Nakon pet godina javno pogubljenje u Teheranu

GRAĐANI iranske prijestolnice su nakon pet godina po prvi put mogli nazočiti spektaklu javnog pogubljenja, kada je izvršena presuda nad dvojicom kriminalaca osuđenih zbog ubojstva suca.

Majid Kavousifar i njegov mladi rođak Hossein Kavousifar su životom platili atentat na Hasana Mogadhasa, zamjenika teheranskog tužitelja i čelnika "savjetodavnog" suda poznatog po striktnom primjenjivanju islamskih pravila. Dotični je sudac 2001. godine disidenta Akbara Ganjija osudio na šest godina zbog kritike vlasti Islamske Republike Iran.

Kavousifari su suca ustrijelili točno prije dvije godine dok je izlazio iz automobila.

Pogubljenje je izvršeno na mjestu ubojstva, a kao sredstvo je poslužio kamion-dizalica za koju su kriminalci obješeni. Osim policajaca, sudskih službenika, rodbine i nekoliko stotina prolaznika Kavoussifare je u smrt ispratio i veliki portret suca istaknut na mjestu njegove pogibije.

Dok je Hossein bio vidno uznemiren zbog skorog odlaska u nepovrat, Majid Kavoussifar je bio daleko mirniji te je neposredno prije samog pogubljenja mahnuo rodbini u znak pozdrava.

Samo pogubljenje je masa popratila uzvicima "Alah je velik", a na licima mnogih okupljenih se moglo pročitati zadovoljstvo. Jedino se kod rodbine pogubljenih mogao čuti plač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saeed Mortazavi, zamjenik teheranskog tužitelja, rekao je da Majid Kavousifar nije iskazao nikakvo kajanje za zločin, odnosno ubojstvo suca kojega je držao "korumpiranim". Mortazavi je rekao da "ljudi poput njega moraju znati da njihova djela neće spriječiti suce da vrše svoju dužnost".

Javno pogubljenje u Teheranu dolazi samo dan nakon što je Mashadu, gradu na sjeveroistoku Irana, javno obješeno sedam zatvorenika osuđenih za silovanja, oružane pljačke i trgovinu narkoticima. Isti dan su pogubljena dvojica zatvorenika na jugoistoku zemlje. Nekoliko dana ranije je, pak, izvršeno grupno pogubljenje 12 osuđenika u teheranskom zatvoru Evin.

Zajedno s današnjim pogubljenima, broj osoba nad kojima je u Iranu ove godine izvršena smrtna kazna se popeo na 151.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara