Nakon potresa od 7,9 stupnjeva Američku Samou pogodio tsunami, više osoba poginulo

Tekst: Z.J.
Foto: Ema.gov

NAKON što je potres jačine 7,9 stupnjeva prema Richteru potresao ocean u blizini Američke Samoe, sjeverno od Novoga Zelanda, objavljeno je upozorenje zbog mogućeg tsunamija.

Pacifički centar za upozorenja na opasnost od tsunamija je izdala obavijest nakon što se dogodio potres 120 milja jugozapadno od udaljenog otoka Američka Samoa, na dubini od 11,2 milja. Upozorenje za opasnost od tsunamija je poslano na Američku Samou, Samou, Cookove Otoke, Tongu, Tuvalu, Kiribate, Fidži, Novi Zeland, Francusku Polineziju i još nekoliko manjih otoka.

Točno 30 minuta nakon prvog potresa, drugi potres jačine 5,7 stupnjeva po Richteru je pogodio isto područje. 

Nedugo zatim, iz područja kojemu prijeti opasnost je javljeno da je potres zaista generirao tsunami. Iz Zapadne Samoe javljaju da je razina mora viša za gotovo dva metra od uobičajene. Stanovnicima Zapadne Samoe je preporučeno da se povuku na područja koja su iznad razine mora.

Glavni grad Američke Samoe je pogođen tsunamijem. Valovi visine od četiri do šest metra pogodili su grad, a stanovništvo napušta svoje kuće tražeći spas na povišenijim mjestima. Voda doseže i do dva kilometra kopna. Tsunami je pogodio područje Apije u Zapadnoj Samoi i područje Paga Paga u Američkoj Samoi. Kako prenosi Reuters, Nacionalno park Američke Samoe potpuno je uništen kao i svi njegovi popratni objekti.

Prema prvim informacijama već je nekoliko ljudi poginulo, ali nema objavljenih podataka o točnijim brojevima. U naletu vode na obalu mnogi su automobili ostali pod pijeskom pa se računa da će tsunami uzrokovati i veliku materijalnu štetu.

Opasnost od tsunamija je poslana i na Havaje i na Marshallove otoke, a neke plaže na Havajima su zatvorene kao mjera opreza od mogućeg tsunamija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara