Nakon prve noći na Marsu Phoenix radi normalno

NAKON što je uspješno sletjela na površinu Marsovog sjevernog polarnog područja, NASA-ina istraživačka sonda Phoenix priprema se za kopanje po površini crvenog planeta.

NASA-ini stručnjaci jučer su potvrdili uspješno slijetanje Phoenixa, a nedugo potom potvrđeno je da je sonda u dobrom stanju odnosno da svi njeni sustavi dobro funkcioniraju. Sama ta činjenica ukazuje na veliki uspjeh obzirom da je Phoenix kroz Marsovu atmosferu letio brzinom od oko 20.000 km/h.

Letjelica je pomoću specijalnog kočionog padobrana uspjela usporiti odnosno zahvaljujući tom padobranu smanjila je brzinu. Slijetanje na Mars u jednom je trenutku uhvaćeno specijalnom foto-kamerom na jednom do dvaju orbitera koji kruže oko crvenog planeta, a NASA je objavila i fotografiju na kojoj se vidi kapsula s padobranom koja pada prema površini.

Fotografija predstavlja prvo ikada izvedeno uspješno snimanje slijetanja jedne svemirske letjelice s druge letjelice koja kruži u Marsovoj orbiti.

Prvi uzorci kroz tjedan dana

Samo slijetanje na tlo Marsa izvedeno je pomoću retro-raketnih motora koji su se uključili uoči samog kontakta Phoenixove kapsule s tlom. Na taj način spriječen je udarac kapsule o površinu odnosno njeno "mekano" slijetanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz NASA-e je priopćeno da Phoenix nastavlja slati fotografije s Marsa te nakon prve noći provedene na tom planetu sonda radi normalno.

Kopanje odnosno bušenje i uzimanje uzoraka vršit će se pomoću robotske ruke dugačke oko 2.4 metra koja će uzorke prinositi u Phoenixov posebni laboratorij. Voditelj znanstvenog tima sa Sveučilišta Arizona Peter Smith, rekao je jučer da će Phoenixova robotska ruka s prvim kopanjem započeti kroz tjedan dana.

Istraživanjem uzoraka uzetih iz Marsovog vječnog leda znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći dokaze o postojanju života na tom planetu.

Predviđa se da će Phoenix prema Zemlji slati podatke u naredna tri mjeseca tijekom kojih će se sonda nalaziti na sunčanoj strani Marsa. Sunce je naime glavni izvor energije za rad Phoenixa. Znanstvenici pak napominju da će se Phoenixom koristiti "dokle god bude života u njemu".

I.K.
Foto: NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara