Nakon razgovora u Ministarstvu branitelj počinio ritualno samoubojstvo

Nakon razgovora u Ministarstvu branitelj počinio ritualno samoubojstvo

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Milivoj Bujas (51) počinio je samoubojstvo, nakon što se iznerviran vratio iz Zagreba iz Ministarstva branitelja gdje je bezbroj puta tražio pomoć za udrugu kojoj je bio na čelu i koja, kako je tvrdio, nije bila tretirana kao ostale braniteljske udruge.

Bujas se objesio zastavom Udruge u prostorijama udruge u ulici Frane Petrića u Zadru. Prije toga već je tri puta pokušao oduzeti vlastiti život. On je 1367 branitelj koji je počinio samoubojstvo. 

Marina Raspović, glavna tajnica Udruge oboljelih od PTSP-a, izjavila je za HTV da je Bujas bio duboko deprimiran nakon razgovora u Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Bujas je jučer prijepodne posjetio Ministarstvo gdje ga je primio državni tajnik Ministarstva Tomislav Ivić, no nakon nekoliko minuta razgovora iznervirao ga je telefonski poziv na koji se Ivić javio, te je napustio Ministarsvo.

Raspović tvrdi su Ministarstva branitelja i Udruga u vrlo lošim odnosima. Po njenim riječima, od 13 milijuna kuna, koliko je ove godine država izdvojila za braniteljske udruge, dobili su samo 10 tisuća kuna. Udruga koja broji 2000 oboljelih branitelja, kako je rekla Raspović, financira se isključivo od donacija.

Džavni tajnik Ministarstva Tomislav Ivić pak tvrdi da je Udrugi oboljelih od PTSP-a za djelovanje isplaćeno 20 tisuća kuna i jednokratna pomoć od 10 tisuća kuna. Ivić je rekao da je Bujas u Ministarstvo došao u vidljivo uzrujanom stanju, te potvrdio da je otišao nakon što ga je iznervirao poziv na koji se javio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju iz Ministarstva podsjećaju da su u tijeku protekle godine dužnosnici i djelatnici Ministarstva redovito kontaktirali s gospodinom Bujasom, i u svezi s djelovanjem Udruge kojoj je bio na čelu, i u svezi s njegovim osobnim tegobama.

Bujas prije nekoliko dana uputio potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor pismo u kojem pohvaljuje rad Ministarstva i ministrice osobno, posebice u svezi s donošenjem novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, tvrde u priopćenju Ministarstva. 

Bujas je bio dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 159. i 112. brigade HV-a. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje odrasle djece.

Posljednji ispraćaj Milivoja Bujasa biti će na zadarskom gradskom groblju u ponedjeljak 6. prosinca u 15 sati.

(Izvor fotografije: HTV)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara